Framåt och uppåt

Här lämnade vi bryggan senast. Däcket är klart och nu blev det dags att vända uppmärksamheten mot landgången.

Planen för bryggan har levt vart efter. Det har lett till att vi fått fixa till en del saker som skulle ha varit mycket lättare att göra om vi vetat om det i ett tidigare skede. Allt har gått att göra, men ibland har det varit lite bökigare än det hade behövt vara. Samtidigt är det här vår första brygga som vi bygger, så det är helt förståeligt att vi kommer på saker vart efter som vi håller på.

Till exempel visste vi hela tiden att det behöver komma en trappa ner från landgången till sandplanen. Hur den skulle se ut och exakt var den skulle komma utkristalliserade sig först när vi hade ramen för landgången på plats. När vi kommit så långt insåg vi att det hade varit lättare att göra på ett annat sätt, men det hade krävt att vi vetat om saken minst tre steg tidigare i processen. Så nu blev det att fixa till ramen för trappan på ett annat sätt. Bra blev det här också, bara lite annorlunda.

Här ser du ramen till landgången. Där de två bräderna ligger till vänster i bild kommer trappsteget ner från landgången till sandplanen.

När det blev dags att lägga locket på landgången upptäckte Pasi att en av plankorna var aningen högre än de andra.

Lättast var det att ta hyveln och hyvla ner det som var för högt. För vi ville ju ha en jämn och fin yta även på landgången.

När ramen var i vattenpass var det bara att kapa till bräderna i rätt längder och sen rada ut dem. När vi fäst bräderna med 8 skruvar per bräde borde de ligga stadigt.


När vi kommit så här långt måste vi hejda oss. För det börjar bli dags att fundera på trappan upp till vägen. Den gamla trappan har tjänat väldigt bra den här säsongen, men nu börjar den se lite skruttig ut.

Innan vi städade bort den gamla trappan och lite annat skräp som låg i vägen färdigställde vi trappsteget till vänster. Nu är det lätt att ta sig upp och ner vid landgången.
Sen placerade vi ut tre plankor för att se var och hur trappan ska komma. Vi provar oss fram för att se vad som verkar bli bra. I jämförelse med den gamla trappan känns det här både brett och stort!

Hemma i snickerboa lekte vi med klossar för att klura ut hur trappstegen ska bli. I stora drag visste vi nog hur vi ville ha det, men det är bra att prova lägga ut klossar för att se hur det tar sig ut i verkligheten innan man börjar såga till allting.

Nu är det en hel massa sågande av klantar och bitar innan det är dags att börja skruva ihop trapp-pusslet. Det börjar verkligen närma sig målet med det här bygget! Lagom till sommaren dessutom. Precis som planerat.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Båt och sjöliv, Hobby & Föreningsaktivitet, Projekt och renovering och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.