Minisemester i storstan

Torsdagen 5 januari spenderade jag en semesterdag i huvudstaden. Det var en av de två iskalla dagarna i januari. Kvicksilvret kröp ner omkring -20 grader och jag förbannade min otur att ha planerat in att ströva omkring i Helsingfors just den här dagen. Jag packade med mig och på mig kläder i många lager i förhoppningen att ändå kunna gå omkring lite grann. Jag träffade en väninna och vi åt lunch tillsammans. Det är evigheter sen vi setts så vi hade en hel del att prata om. Efter lunchen tog vi en liten promenad på stan men den blev verkligen inte lång för min väninna var inte utrustad för den sibiriska vinter som rådde. Det är problematiskt när vädret svänger som om någon spelade roulette med vädergudarna och man inte riktigt vet var man gömt de rätta kläderna för vädret.

Jag gick sen till mitt hotell och vilade en liten stund innan jag åter drog på mig alla sjutton klädesplagg. Det råkade sig nämligen så att Lux Helsinki inledde just den här dagen. Det visste jag inte förrän jag var där. Så jag tog min kamera och drog ut på stan för att beundra konstverken. Det tog faktiskt tre timmar av promenad på stan innan jag började känna mig frusen i min “michelin-klädsel”. Känslan av kyla botade jag med en varm glögg och middag på Amarillo innan jag gick tillbaka till hotellet. (Jag är faktiskt lite sur på att det inte längre finns nån Amarillo-restaurang i Åbo, jag gillar deras mat)

Här kommer en hel massa bilder från Lux Helsinki som tyvärr rationaliserat bort svenskan från sina skyltar.

Det här konstverket stod på Senatstorget och skulle väl påminna om nån urban miljö.

Här tändes ljusen i boxarna när det stod tillräckligt många människor på plattorna framför.

Domkyrkan fungerade som duk för varierande ljusinstallationer

I Universitetets trädgård fanns de mest psykedeliska kreationer. Det kändes faktiskt ganska surrealistiskt att gå där och se på blommorna som svängde sig i vinden.

Det här konstverket gick jag inte in och tittade på, det var så lång kö dit.

Bara julbelysningen i stan var ju ett Lux Helsinki för sig själv.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Foto och bild, Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.