Vårt dagliga bröd giv oss idag

För rätt länge sen höll Janne en brödbakningskurs här hemma i mitt kök och det bloggade jag förstås om HÄR. Nu har Jannes dröm om ett eget bageri tagit fart och förra helgen kunde han slå upp dörren till sitt egna lilla bageri Äkta B.R.Ö.D. Jag har inte klurat ut vad B.R.Ö.D. är en akronym för men kanske det är nån hemlig ingrediens.

janne2

Starten har varit flygande och åtgången överväldigande. Det verkar som att de egentligen bara har två sorters bröd: “ei-oota” och “ota-tai-jätä”. (“De-e-slut” och “ta-eller-låt-bli”). Själv har jag hunnit dit två gånger och gubben en gång. Båda gångerna jag varit där har sorten varit “ota-tai-jätä” för hyllorna har gapat tomma och på disken fanns en sort i en korg. Mycket enkelt att välja. Bara att köpa det som finns.

janne

 

 

 

De här bröden är mathantverk av bästa sort. Brödet är surdegsbröd. Alltså, inte surt bröd utan bröd som inte innehåller jäst utan bakas på rot och stiger av naturlig jäsningsprocess. Det jäser länge och smaken hinner utvecklas ordentligt. För den som är van med luftigt köpebröd från butiken med jäst och tillsatt gluten känns det här brödet tungt och kompakt. Det finns mycket att tugga på, helt enkelt. Och så smaken, det finns mycket smak, helt enkelt. Och så är det ekologiskt!

Hittills har vi hunnit smaka på två sorters spelt-bröd och ett vete-rågbröd. Pinfärskt, varmt bröd med smör på. Kan det bli bättre? Ja, alltså, nämnde jag redan smaken? Det finns så mycket smak i de här brödet!

janne31 Så om du också vill äta sjukt gott bröd så ska du inte gå till bageriet efter jobbet för då kan det hända att det är just de där två sorterna jag nämnde som finns kvar. Om man kollar in Äkta B.R.Ö.D på facebook så kan man följa med det senaste som händer. Dessutom behöver man inte ens vara med på facebook för att kolla in sidan, så klicka på linken nu bara!

 

PS. Bagarn bakar brödet bakom fönsterglas så man kan så och se på hur han gör! Närmare än så här går det nog inte att komma bageriet!

PPS Vill du läsa mera kan du kolla bloggen Living with my camera, och googla ‘äkta bröd’ så kommer du till olika reportage

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.