Kokeiltua: Ubiquiti Unifi WiFi-tukiasema

Ajattelin aloittaa uuden sarjan täällä blogissa. Testaan aika paljon kaikenlaista elektroniikkaa ja koneita niin ajattelin jakaa vähän kokemuksia mitkä on olleet hyviä ja mitkä ei niin hyviä. Yleensä pyrin tekemään taustatyötä ennen kuin ostan, mutta aina se ei kuitenkaan toimi niin kuin odotan.

Ensimmäisenä ajattelin kertoa meidän talon wifi:stä. Meillä on yleensä ollut joku 4G modeemi ikkunalla jossa on mukana wifi, mutta siinä on se ongelma, että sen modeemin paras paikka on ikkunalla jolloin se on vähemmän optimaalinen wifin kuuluvuuden kannalta ja yleensä sillä on ongelmia riittää edes molempiin kerroksiin eikä varmana riitä talon toiseen päähän. Tätä olen yrittänyt ratkaista laittamalla toinen wifi laite talon toiseen päähän, mutta sitten meillä on ollut 2 eri wifi verkkoa ja se on taas ollut ongelmallista jos liikkuu läppärin kanssa tai muutenkin saada kuulumaan joka paikkaan.

Laite on kuvassa tuo pieni lautanen oviaukossa jossa sininen valo. Valo kertoo laitteen toiminnasta ja sen saa pois päältä jos se häiritsee

No olen löytänyt tähän ratkaisun. Ubiquiti UniFi UAP-AC-LR Dual-band -WiFi-tukiasema. Tuo on aikamoinen nimihirviö mutta ainoat kirjaimet mitä mallissa kiinnostaa on LR (long range) eli pitkä kantama. Kantamaksi luvataankin melkein 200m. Tämän kun laittaa mahdollisimman keskelle taloa niin johan kuuluu joka nurkkaan ja kattaa samalla vielä suurimman osan pihastakin (riippuen kuinka monen seinän läpi menee). Meidän talo on noin 200 neliötä 3 kerroksessa ja laitoin tuon keskelle taloa keskimmäiseen kerrokseen. Yritin kauan etsiä nurkkaa jossa ei olisi ollut kuuluvuutta, mutta en löytänyt 🙂

Laite on myös siitä kiva että siihen menee vain yksi kaapeli (saa virran ja verkon samasta kaapelista) mikä helpottaa asentamista. Tukee 2,4 ja 5 GHZ taajuuksia ja sinulle näkyy vain yksi verkko. Laite päättää itse mitä taajuutta se käyttää parhaimman nopeuden saavuttamiseksi (riippuu tietenkin myös mitä taajuuksia käytettävä laite tukee). Parasta tässä laitteessa on vielä se laajennettavuus. Jos nyt kuitenkin kaipaat wifi kuuluvuutta vielä suuremmalle alueelle niin tähän pystyy helposti lisäämään vaikka kuinka monta Ubiquiti UniFi laitetta niin, että sinulla silti näkyy vain yksi verkko ja se automaattisesti hyppii laitteesta toiseen kun liikut. Samaan sarjaan löytyy vielä valvontakameroita, kytkimiä, palomuureja ym. Kannattaa tehdä hinta vertailua eri kaupoista, mutta itse ostin verkkokaupasta siksi linkit sinne (helppo myös palauttaa ellet saa toimimaan tai et ole tyytyväinen). Huomioi myös että mukana tulee PoE-injektori virransyöttöä varten (tai joudut ostamaan sen erikseen).

Hintakaan ei ole paha vaikka Ubiquitin laitteet on suunniteltu ammattilaisille niin tämä kyseinen malli maksoi 110€ kun ostin sen (löytyy myös halvempia, mutta kantama ei ole yhtä pitkä). Se ei myöskään ole mitenkään iso vaikka luulisi tuolla kuuluvuudella tarvitsevan isot antennit. Toimintatilan näkee valosta, sininen tarkoittaa että kaikki toimii normaalisti. Tämä on kuitenkin tarkoitettu ammattilaisille niin ellet ole koskaan käynyt minkään modeemin asetukset sivulla selaimellasi niin tämä ei ehkä ole sinulle sillä laite täytyy säätää selaimen kautta (helpoimmillaan kerrot vain wifi verkon nimen ja salasanan). Jos olet epävarma omista taidoistasi niin katso youtubesta opetusvideoita miten tämä säädetään ja samalla näet mitä mieltä muut ovat näistä laitteista.

Det här inlägget postades i Kokeiltua och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.