Pitkäaikainen haave

Uusi lattia lämmityksen ohjausyksikkö ja uudet termostaatit keskikerrokseen on vihdoinkin tilattu ja asennettu. Saadaan taas paremmin ohjattua lämmitystä ja parempi hyöty kun laitetaan sauna tai takka päälle. Laskettiin tosin tarve vähän väärin ja haetaan vielä yksi termostaatti lisää. Nyt kun termostaatit on langattomia niin laitetaan sellainen suihkutilaankin. Sen voi kantaa ulos kun saunan laittaa päälle niin suihkun lattia pysyy lämpimänä.

Tilaus meneillään

Mutta nyt on toteutunut yksi pitkäaikaisimmista haaveista nimittäin aurinkosähköpaneelit. Ei ne vielä asennettu ole mutta sopimus on tehty ja koska tämän vuoden kotitalousvähennys meni jo tuohon vesi-ilmalämpöpumppuun niin sovittiin asennus ajankohdaksi ensi vuoden alku heti kun säät sallii (jos on tiilikatto niin ei saa olla tiilet jäässä kun asennetaan). Eli viimeistään maaliskuussa 2018 pitäisi sähkön alkaa virrata katolta. Eli ensi vuonna tiedossa taas mielenkiintoista seurattavaa 🙂

Tilattiin 16 paneelia josta tulee noin 4 kW järjestelmä. Järjestelmä asennetaan autotallin katolle ja koska sinne mahtuisi enemmänkin paneeleita niin otettiin 10kW invertteri mahdollista laajennusta ajatellen (saadaan samalle katolle vielä noin 15 paneelia lisää jos halutaan myöhemmin laajentaa). Järjestelmään ei tule mitään akkuja vaan jos tuotto ylittää kulutuksen menee ylimääräinen sähkö myyntiin verkkoon.

Järjestelmä toimitetaan avaimet käteen periaatteella ja se ei ole halpa, mutta maksaa itsensä takaisin vaikka siihen meneekin pitkä aika. Ja pitäähän vaakakupissa painaa myös luonnon säästäminen ja ekologisuus eikä aina vaan raha. Aika näyttää millaista tuottoa paneeleista tulee, mutta pari puuta autotallin vierestä pitäisi kaataa jotta saadaan tuotto maksimoitua ja varjot minimoitua. Puiden kaatamisesta käydään varmaan vaimon kanssa vielä monta keskustelua ennen maaliskuuta 😉

Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.