Sähkönkulutuksen seuranta

Kun hommattiin tuo ilma-vesilämpöpumppu niin mulla on koko ajan ollut tarkoituksena tehdä myös säännöllistä sähkönkulutuksen seurantaa ja siksi asennettiin vain pumppua seuraava langaton sähkönkulutus mittari. Kiinnosti ihan itseänikin minkä verran pumppu vie sähköä ja kuinka usein se käy jne. Mutta homma ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin luulin. Nimittäin mittari asennettiin sähkökaappiin niin, että se mittaisi kulutetun sähkön pumpulta, ohjausyksiköltä ja kiertovesipumpulta eli siis kaikilta uusilta laitteilta jotka liittyy lämmön tuotantoon. Mutta ei mennyt kuin pari päivää kun tajusin, että vaikka mikään laitteista ei käy niin mittari näyttää silti 1.6kw kulutusta eli sama kuin vedenkeitin olisi koko ajan päällä, ja se on aika paljon se. Tätä kun tutkittiin eteenpäin niin huomasin fortumin sivuilta josta näkyy käyriä koko talon sähkönkulutuksesta (kun talossa on etäluettava sähkömittari), että meillä saattaa välillä olla tuntikulutus 0.25kw koko talolle niin 1.6kw pelkästään pumpulle ei voi pitää paikkaansa. Pumpun asentaneet asentajat kävi sitten tutkimassa tilannetta, mutta heidän omatkin mittarit näytti 1.6kw kulutusta niin sitten oltiin kaikki ihan ihmeissään. Seuraavaksi paikalle tulivatkin Jäspin omat sähkömiehet ihmettelemään asiaa. Heidänkin mittarit näytti kulutusta, mutta he tutkivat tarkemmin. Tuo Jäspin pumppu mikä ostettiin on invertteri mallinen eli millaista sähköä se saa on hyvin tärkeää ja niinpä siinä on aika järeän näköinen sähkönsuodatin heti ensimmäisenä jonka on tarkoitus suodattaa sähköä mitä laite saa ja myös estää ettei laite aiheuta häiriötä sähköverkkoon. Mutta suodattimen jälkeen ei näkynytkään enää kulutusta kun kone ei käynyt (toki pieni kulutus silloinkin).

Normaalisti alle 100w kun ei “käy”. Käydessä on 1-3.5kW välillä ainakin tähän vuodenaikaan.

Itse olen huono selittämään mistä tämä ilmiö johtuu ja onko mahdollisesti fortumilla jokin muuntaja tässä lähellä rikki/menossa rikki vai mistä johtuu, että sähkönsuodattimen täytyy noin paljon suodattaa, mutta toivon mukaan joku jatkaa vielä tutkimista (luvattiin ainakin ilmoittaa eteenpäin fortumillekin). Ratkaisu tähän mittaus ongelmaan oli kuitenkin se, että laitettiin sähkönkulutus mittari kiinni sen suodattimen jälkeen niin nyt se näyttää ainakin omasta mielestäni oikein (tosin näyttää nyt vain ulkoyksikön viemän sähkön). Eli kun pumppu ei käy niin se kuluttaa noin 80wattia eli suunnilleen hehkulampun verran ja tämä vastaa mitä fortumkin mittaa eli vaikka kaikki mittarit näyttää isoa kulutusta niin ei pitäisi näkyä sähkölaskussa ellei kone käy.

Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.