Project from hell

I vintras bestämde vi oss för att investera i solpaneler för att värma bruksvattnet under soliga dagar. Pasi tog reda på och funderade ut vilken modell av solvärmare vi skulle ha. Tillslut föll valet på en solpanel som man kunde köpa färdig eller som byggsats. Skulle vi klara av att bygga ihop en byggsats? Försäljaren intygade att en normalklipsk person tittar 10 minuter på instruktionerna och monterar sen galant ihop byggsatsen. Så vi beställde en byggsats. När paketet avhämtats och intruktionerna skulle läsas insåg vi att försäljaren troligtvis aldrig läst instruktionerna själv för mera bristfälliga instruktioner har vi aldrig sett! De bestod av en textdel och ett tiotal detaljritningar men ingen helhetsöversikt. Detaljritningarna var inte numrerade och var svåra att tyda. I textdelen stod det “Gör si och så, se bild.” men det saknades referens till vilken bild man skulle se på. Vi var på vippen att skicka tillbaka hela byggsatsen och be försäljaren dra åt hel#ete men vi ville ju ändå inte ge upp så lätt. Pasi kämpade på och kontaktade tillverkaren otaliga gånger med frågor som han borde kunnat få svar på i instruktionerna. Han svor, domderade och var nära till tårar. Det var verkligen inget roligt projekt!

Först bort med takteglen
Panelens bottenskivor monteras

 I det här skedet hade Pasi stor hjälp av Linus. Han är en guldklimp som hjälpt oss med en hel massa saker genom åren! Vanligtvis är han glad bara talkot avslutas med en rejäl måltid.

Nya rör dras i och från pannrummet

 Rörmokaren läste instruktionerna och skrapade sig i huvudet. Det var verkligen inte lätt att förstå dessa “enkla” instruktioner. I vattentanken i pannan lades in en ny värmeväxlarsprial och från den drogs rören till panelen på taket. Det blev till att riva upp lite vägg och en hel del innertak på balkongen för att rören skulle bli osynliga.

Lådan klar med glasull och första lamellerna

En miss, på grund av de dåliga instruktionerna

 I det här skedet var det tur för försäljaren att han satt tryggt på sitt kontor för hade han varit i närheten hade han fått det hett om öronen!

Panelen halvvägs, täckt för att inte bli våt

 Att jobba uppe på taket i obekväm arbetsställning och med rädslan att ta ett felsteg och falla ner gjorde inte jobbet lättare.

Det närmar sig!

 I det här skedet börjar det kännas som att det faktiskt finns en möjlighet att skiten blir till nånting och att all möda kanske betalar sig.

Panelen klar men balkongen ser ut som en krigszon

 Nu vet vi att solpanelen fungerar och värmer vattnet så att hela familjen kan duscha länge varje dag utan att fundera på om man borde elda i pannan. Det känns som en stor vinst att vi till slut fick eländet färdigt. Men, skulle vi göra om det eller rekommendera någon annan så skulle vi säga “köp från IKEA, för där kan dom göra ritningar man förstår”, inte för att de säljer solpaneler på IKEA…

Solpanelen klar och alla taktegel och lister ärpå plats

Nu är solpanelprojektet klart och till och med balkongen är åter sitt vackra jag. Det har varit tacknemligt soligt hittills den här sommaren så om det fortsätter så här kommer vi knappast att behöva elda förrän i september nästa gång. Att få gratis varmvatten i ca 4 månader per år är inte illa!

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.