En förändringshistoria – igen…

jordgubb 08Sommaren 2002 var bakgården en enda villervalla. Vi hade rätt nyligen fixat infiltreringsbädden för avloppsystemet och åkern nedanför var det ingen som hade tid med. Nog ser det ganska bedrövligt ut.

 

 

jordgubb 06Under åren fixade vi lite här och lite där och sommaren 2012 såg det mest avlägsna hörnet ut så här. Till vänster står växthuset och på andra sidan diket till är grannens mark. Här har jag tänkt att vårt jordgubbsland ska ta form. Marken är lerig och svårarbetad men nog ska det säkert gå…

 

jordgubb 07Sommaren 2014 har jag kommit så långt att jag planterat en rad björnbär, en rad hallon, en rad jordgubbar och inhägnat alltihopa med ett högt stängsel så att både harar och hjortar ska hålla sig borta. Största delen av leråkern är fortfarande ogräsland som ingen orkat ta itu med. Jag inser att det behövs en rejäl kraftansträngning för att det ska bli till nåt.

jordgubb 02Under sensommaren 2014 koncentrerar vi våra krafter på att färdigställa örtträdgården och bakom växthuset där jordgubbslandet ska bli händer inte mycket. Försommaren 2015 gör vi den gamla potatisåkern till gräsmatta och vädret är perfekt! Regn och svalt gör så gräset tar fart och mår prima.

jordgubb 05

Planen för jordgubbsodlingen har tagit form och i slutet av sommaren orkar vi ta tag i leråkern. Gubben försöker ihärdigt med den lilla jordfräsen men jag konstaterar att det enda rätta är spade. Det blir att vända jorden, eller snarare bända lös den stenhårda jorden för att alls kunna bearbeta den med jordfräs. Vi inser att leran inte är det bästa tänkbara underlaget så vi köper torv och blandar i. 8×320 liter torv jordgubb 01blandar vi i en halv ar leråker! Sen går det att köra med jordfräsen. Så lite strör vi ut gödsel och lite kalk på det jorden och arbetar lätt in det. Grunden är lagd. Nu gäller det bara att jämna ut jorden. Vi har köpt ett traktorlass prima jord som vi jämnar med.

jordgubb 03

Efter det är det dags att bygga odlingslådor. Vi bygger stadigt av 6×2″plankor och jo, det kan tyckas överdrivet men jag förväntar mig att de ska hålla i 20 år. Lådorna fyller vi med den prima jorden och så är det bara att plantera jordgubbsplantorna som jag köpte passligt sen så att de var rabatterade med 30%. Alltid hemåt!jordgubb 04

Nu är jordgubbarna på plats och bärbuskarna ska ansas. Lite utjämning av jord behövs ännu och så ska vi så gräs i gångarna mellan jordgubbarna. I nästa år är det hur fint som helst och förhoppningsvis får vi massor av jordgubbar!

 

 

 

 

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.