Mietteitä sähkön kulutuksesta aurinkopaneelien jälkeen

Sähköä myyty Toukokuussa 475,36kWh

Tämä on taas niitä asioita mitä voisi käsitellä täältä ikuisuuteen, mutta yritän pitää tämän lyhyenä ja selkeänä, että jaksat lukea loppuun. Eli lyhyesti meillä on aurinko paneelit katolla jotka tuottaa sähköä. No mitä sieltä käytännössä tulee. Toukokuussa on aurinkopaneelit tuottaneet 684kWh sähköä josta ollaan myyty 475,36kWh, eli itse tuotetusta sähköstä ollaan itse kulutettu 208,64kWh. Tämän lisäksi ollaan vielä ostettu sähköä 255,28kWh. Niinkuin ennenkin olen muistaakseni maininnut niin sähköä ei oikein kannata myydä vaan parhaimman “tuoton” saat kun itse käytät mahdollisimman suuren osan itse tuottamastasi sähköstä.

Pylväät näyttävät sähkön määrää mitä ollaan myyty ja käyrä näyttää siitä saadun hinnan/kWh

Rahasumma mitä ollaan saatu tuosta myydystä sähköstä on aika vaikea laskea (näkyy toki sitten laskussa) sillä sähkön myyntihinta vaihtelee joka päivä ja joka tunti. Parhaimman hinnan mitä olen nähnyt oli 18,5c/kWh ja surkein alle 3c/kWh. Keskiarvo taitaa olla jossain 4-5c nurkilla .

Ostettu sähkö. Niinkuin näkyy niin päivisin kun aurinko paistaa ei paljon tarvitse sähköä ostella. Jos vaan voitaisiin varastoida se sähkö jonnekin ettei tarvitsisi ostaa yölläkään…

Yritin laskea mitä ollaan saatu rahallista hyötyä Toukokuussa niin jos laskee myyntihinnaksi 4c/kWh niin ollaan myynnistä saatu 19€. Kun taas se aurinko sähkö mitä ollaan itse käytetty on säästänyt meille 31€. Eli yhteensä noin 50€. Eli ei niillä rikkaaksi tule, mutta näkyy toki sähkölaskussa. Jos taas oltaisiin käytetty kaikki tuotettu sähkö itse niin oltaisiin säästetty 103€. Eli tässä tullaankin siihen pointtiin kuinka tärkeää on aurinko paneeli järjestelmän mitoittaminen omiin tarpeisiin sopivaksi. Tämä vaikuttaa juuri nyt meille aivan liian isolta järjestelmältä, mutta toisaalta kun lämmitys kausi alkaa niin paneeleita saisi olla enemmänkin. Meillä hoitaa tällä hetkellä Aurinkokeräimet kokonaan talon lämpimän käyttöveden tuoton niin ei kulu sähköä siihenkään ja Vesi-ilmalämpöpumpun olen jo sammuttanut kokonaan kesän ajaksi.

Onhan se ilman muuta selvää, että tällaisen järjestelmän takaisin maksu aika on todella pitkä, mutta sähkön hinta ja siirtomaksut vaan nousee (ja saatiin aurinko paneeleille 25 vuoden tuotto takuu) niin kyllä tässä vielä plussalle mennään aivan varmasti. Ja jos ajatellaan jotain yritystä tai maatilaa joka käyttää päivisinkin paljon sähköä eli pystyisi helposti käyttämään kaiken tuotetun sähkön niin onko tässä jotain mitä pitäisi harkita.

 

 

Det här inlägget postades i Aurinkosähkö ja lämmitys och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.