Från odling till hudvård

I den här, numera överblommade, odlingslådan börjar den här berättelsen. Jag beundrade för en tid sedan mina blommor och tänkte att det var synd att jag inte kunde bevara dem till vintern, när tanken slog mig att jag hört talas om ringblomssalva. Jag googlade och hittade beskrivningen på Marthornas hemsida. Där finns för övrigt en massa bra tips och trix!  Sen var det bara att sätta igång.  Jag plockade blommorna, torkade kronbladen och lade dem i en glasburk. Jag hällde över rapsolja och lät dem stå och dra i tre veckor.

När veckorna gått silade jag oljan och mätte upp några deciliter i en kanna. Jag satte till bivax och värmde upp blandningen så att vaxet smälte.

Jag hade köpt burkar på nätet till min salva. De var förvånansvärt förmånliga och snabbt kom de på posten också! Från webshopen köpte jag också eterisk olja att blanda i salvan. Bergamott-olja. Jag som älskar Earl Grey te tänkte att det skulle vara en suverän doft. Sen läste jag på att bergamott-olja är uppiggande för sinnet men samtidigt lugnande. Passar till torr, fjällande, fet och akne hy! Perfekt för en salva alltså!

Ringblomman i sin tur lugnar och mjukar upp huden. Dessutom förbättrar den hudens läkeförmåga. Bivaxet anses läkande och återfettande och har även visat sig ha en antibiotisk effekt även på huden. Så det är ju en riktig dundersalva jag tillverkat!

Salvan doftar härligt fräscht utan att vara parfymig och den gör verkligen min torra hud mjukare och motståndskraftigare mot fukt och kyla. Lite onödigt hård blev den men det går att justera med att lägga i lite mera olja nästa gång. Nästa sommar blir det nog till att göra en större sats.

Här är länken till receptet på salvan. Jag hade ingen tinktur så den lämnade jag bort.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt, Hus & Trädgård, Mat & Smaker, Natur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.