Husbesiktning gjord – godkänd?

När vi bytte försäkringsbolag för husförsäkringen ingick det en gratis utvärdering av vårt hus. Vi fyllde i beställningsblanketten och det utlovades inspektionen skulle ske inom ett par veckor. Det gick väl ett par veckor och så fick vi ett meddelande om att inspektörerna hade jobb så de nästan drunknade, de skulle höra av sig när det blev vår tur.

Någon månad senare tog inspektören kontakt och bokade in en tid med oss. I slutet av januari kom så inspektören och granskade vårt hus från topp till tå eller snarare från tak till källare. Han kontrollerade i stort sett hela husets alla vrår, ja, alla tänkbara och otänkbara ställen kontrollerades. Viktigast var kanske att alla ställen där en vattenskada kan uppstå inspekterades. Det kändes som en bilbesiktning ungefär fast ännu lite allvarligare för det är ju vårt hem som nu var under lupp.

Det var onekligen ganska spännande att ha en professionell inspektör på besök. Skulle han hitta några otrevliga överraskningar?

Rapporten fick vi elektroniskt redan samma dag. Här nedan kan du se vilka kriterierna är för de olika nivåerna på betyget.Av 110 kontrollerade punkter hade vi 10 gula KT2 anmärkningar och en röd KT3. De flesta gula anmärkningarna var rekommendationer om hur vi kunde förbättra säkerheten. Till exempel är plåten under fönstren inte helt tät så det kan komma in lite vatten som på sikt förstör väggen. Den röda anmärkningen kom sig av att vi inte sotat piporna på över ett år. Det var vi medvetna om och det är något som måste åtgärdas så fort som möjligt. De som känner till situationen med sotare i skärgården vet att det inte alltid är så enkelt men nu är det ingen ursäkt. Det måste skötas annars kan det hända att det blir soteld i pipan och i värsta fall brinner hela huset ner.

Så en besiktning är inte så dumt faktiskt för då kan man åtgärda problemen innan de egentligen är problem. När har du senast putsat alla golvsilar i huset? När har du senast dammsugit bakom kylskåpet och frysen? När har du senast kollat om det droppar vatten från någon kran eller avlopp? När har du senast kollat kryputrymmet under huset eller kollat taket? Det finns mängder av ställen i huset som man gärna glömmer bort ända tills det vållar problem. När man sen märker problemen brukar det kunna bli dyrt…

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.