Bögar och korståg

Jag läste Kaj Korkea-ahos öppna brev: Till alla bögar och några kommentarer till det. Det är ett bra brev och det finns säkert många som kommer att ha det under huvudkudden när de gråter sig till sömns för att världen känns för jobbig. MEN, det var en av kommentarerna som fick mig att tänka på en sak. Kommentaren handlar om att världen en dag kommer att se tillbaka och skämmas för sin idioti. Jag kom att tänka på korstågen! Tänk, en gång i världen drog man ut för att kristna hedningarna, vare sig de ville bli kristnade eller inte. Det var inte mission, det var krig. Det var inte med omtanke och respekt man presenterade fräslningen för hedningarna utan med svärd och “tro eller dö”.
Hur kan jag kombinera homosexuellas situation med korstågen? Jag tror att tanken med korstågen (åtminstone i nån mån) var god, man ville att alla människor skulle få del av himmelriket. På samma sätt kan jag tänka mig att någon religiös heterosexuell vill den homosexuella väl när man säger att “du ska bli helad”. När vi idag ser bakåt på korstågen kan vi tänka “hur kunde nån va så urbota dum?” eller “det är ju så man skäms för att vara kristen”. Korstågen är ingen trevlig liten anekdot i kristendomens historia direkt. På samma sätt kan jag tänka mig att man om nåt hundratal år ser tillbaka på hur man behandlat homosexuella och andra sexuella minoriteter och skäms.
Jag känner personer som uttrycker sig grymt negativt om homosexuella och jag känner homosexuella. Båda grupper består av högst vanliga människor med högst vanliga liv.
Det jag ofta tänker på när det blir debatt om homosexualitet är att det är väldigt homoSEXuellt inriktat. Varför är det så extra viktigt med SEX när man diskuterar homoSEXuella? Vad spelar det för roll hur Kalle o Villes sexliv ser ut? Eller Kajsas och Vilmas? Varför spelar det större roll än hur Matti och Minnas sexliv ser ut? Äääh, nu inriktar jag mig också på folks sexliv! För tänk, tänk om Kalle och Ville har varit ett par i 30 år och inte har nåt sexliv mera?? De kanske bara älskar varann av gammal vana? Varför är det så svårt att se homosexuella som vanliga, normal människor? Kanske för att om de är vanliga männsikor så är de inget att debattera…

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Bögar och korståg

  1. Viveca skriver:

    Precis!

Kommentarer är stängda.