En perfekt isvinter för oss

När snön föll på isen var vi där och skottade upp ett område där vi tänkte att vi skulle komma att sätta ut vår boj. För om det ligger snö på isen fryser den inte till så bra. Nästa dag skottade vi bort snö på ett större område och några dagar senare på ett ännu större område.


Vi följde med hur isen blev tjockare och på det område vi plogade först var isen 26 cm och på det sist plogade området 16 cm. Så när det utlovades riktigt kallt tog vi upp ett hål i isen och pumpade upp vatten på isen för att göra den ännu tjockare.


Sen när dagen kom för att sätta ut bojen muttrade vi lite över den tjocka isen när vi skulle ta upp hål. För med hjälp av vattnandet och den stränga kylan hade isen växt till 30 cm och 25 cm.


Vi borrade och sågade. Tungt och svettigt var det.


Pappa tyckte det var behändigare att såga med motorsågen, men svärdet var för kort så han kom inte helt igenom isen ändå.


När hålet var borrat och sågat skulle isplattan bort. Till det var det enklast att ta grävmaskinen. Och nu var vi ju nog glada över att ha så tjock is att den höll för grävmaskinen!

Bojen fästes med kätting vid bojvikten och med grävmaskinen var den tunga betongen snabbt knuffad över iskanten ner i vaken.


När vi fått i den första bojen insåg vi att vi hade material för en boj till. Snabbt monterades vikt och boj. Ett hål till i isen gick ändå snabbt att fixa och plums! så var boj nummer två på plats.

Sen när vi en gång var i farten hämtade brorsan det grus som ska in i bryggan. För nu när marken är frusen håller den för att köra tunga lass ända fram till bryggan.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Båt och sjöliv, Hobby & Föreningsaktivitet, Projekt och renovering och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.