Lycka är: färdiga ytor!

Det är lustigt det här med tapeter. Vi har funderat länge på att renovera sovrummet, men av olika orsaker har vi inte kommit till skott tidigare. En orsak har varit att vi haft så svårt att enas om hurdana tapeter vi ska ha. Att de gärna skulle vara på mörkare sidan var vi överens om. Vilken färg de skulle vara var svårare. Vilket mönster de skulle ha delade oss rejält.

Vi har suttit framför datorskärmen och bläddrat genom tapetkataloger online. Den där är fin, har jag sagt och Pasi har ruskat på huvudet. Den där sku passa, har han sagt och jag har grimaserat. Sen en dag gick vi in i en järnhandel för att se på tapeter. Vi tänkte båda att det skulle vara lättare att välja bland de tapeter som fanns framför oss.

Vi tänkte rätt. Plötsligt hade vi valt fondväggens tapet. Fast det fanns bara en liten, liten provbit av just den färg vi gillade. Snart snubblade vi över ett alternativ till de neutrala väggarna. Med försäljarens hjälp hade vi lika snabbt tre alternativ till golv. Vi fick provbitar på tapeterna och de tre golvmodellerna med oss hem och det visade sig att vi valde det ljusaste alternativet av golvmaterial när vi såg dem på plats i vårt eget sovrum.


Så efter att yrkesmannen lämnat oss gällde det att få golvytan på plats. Vi valde vinyl. Det fungerar på samma sätt som laminat men är tunnare, mjukare och varmare. Monteringen är lika lätt som laminatgolv och det inte behövs inte ens något mjukgörande skikt mellan golvytan och plattorna.

Det som dock vållade oss lite huvudbry var hur man kapar vinylplattorna. Enligt en filmsnutt på nätet drar man bara enkelt ett varv med mattkniven och så går det att bryta av skivan. Pyttsan. Vi skar och skar, böjde och bände, men inte tusan ville skivan brista för det! Så vi skar ännu hårdare och bröt ännu häftigare, så till slut fick vi av skivorna. Sen var det bara att tuta och köra och vips var golvet lagt!

Efter golvet var det listernas tur. Taklisterna krävde sin yrkesskicklighet för tusan hur många underliga vinklar vi har i taket! De gamla listerna var sågade för hand för snart 20 år sedan. Det här var det första rummet vi gjorde så resultatet var där efter. Nu har Pasi samlat på sig lång erfarenhet av underliga vinklar och nu har vi en gersåg som hjälp. Snart var taklisterna där och de sitter som ett smäck! Sen var det alla andra listers tur och lite pusslande var det nog med dem också. För är det inte vinkeln som är underlig så är det väggen som inte är rak… Skam den som ger sig. Det lönar sig att bo med en pedant om man vill ha snygga lister, kan jag lova!

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård, Projekt och renovering och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.