Ört-trädgården tar sig

Kommer du ihåg det här?

 Det var i maj 2012 som jag grävde bort jorden ur rutan jag tänkte förvandla till ört-trädgård. Jag tänkte göra ett fint rutmönster av bräder i rutan och ha gångar och odlingsrutor. Så där vackert som man ser på bilder…

Dessvärre tappade jag intresset och jorden blev att tå på hög och rutan stod tom. Tanken var god men inte tänkt ända till slut.

Den här sommaren tröttnade gubben på att se på eländet och började åtgärda problemet. Vi hade några dispyter om hur det hela skulle se ut till slut men var överens om att jorden jag grävt bort inte var optimal för att odla i. Full av ogräsfrön var den och dessutom hård och svårarbetad. Fram med grävmaskinen igen. Denna gång med gubben bakom spakarna. Han jämnade ut bottnet och flyttade undan överskottsjorden. Där högen hade stått jämnade han ut till en fin gräsmatta. När rutans botten var jämnt bredde vi ut en jordbyggnadsduk för att eliminera ogräsets möjligheter att ta sig upp i odlingarna. Vi  kom överens om att bygga odlingslådor som kommer upp en bit för att förenkla odlingen och gjorde en ritning. Jag mätte upp lådorna och beställde materialet. Sen var det bara att bygga en prototyp, konstatera att den var duglig och sen serietillverka 11 + 4 lådor till. Huhhu, vilket jobb! Ännu återstår en hel del jobb och jord måste köpas men med lite tur och mycket ork ska vi ha en fin ört-trädgård i nästa vår!

Längst till vänster i bild är alla fyra lådor i hörnet så som de ska vara. Tre lådor saknas ännu och sen ska de fordras som lådan längst till höger med en typ av plast man brukar sätta runt sockeln på hus. Lådorna ska fyllas med jord och gångarna ska täckas med grus. Nätstängsel ska dras längs åkerkanten för att hindra viltet från att ha picknick i vår trädgård. Det finns mycket att göra ännu, men det känns som om vi skulle vara på “den bättre sidan”

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.