Örtträdgården levererar

I maj skrev jag om örtträdgården och då såg jag fram emot odlingssäsongen. Nu prunkar det i odlingslådorna och vi kan verkligen vara stolta. IMG_8510(Klicka på bilderna så blir de större!) Med gubbens hjälp har vi skapat en lättskött härlig oas! Jorden i lådorna är fulla av ogräsfrön men det är faktiskt inte så farligt som jag befarat. Jag kan rensa en låda i gången. Jorden är mjuk och ogräset lossnar lätt. Det är liksom inte längre sjukt jobbigt att rensa ogräs! Dessutom är jorden väldigt näringsrik (nåja, kväve finIMG_8516ns i alla fall tillräckligt) så allt växer så det knakar.

Salladen försöker visst klättra ur sin låda och potatisblasten är löjligt stor. För sallad är det bra med kväve men potatisen behöver nog några andra ämnen också för att bilda knölar under jorden.

IMG_8517

 

Jag pillade i jorden för att se om det alls fanns några potatisar under all blast och visst hittade jag en fin potatis! Nu blommar potatisen så den får stå i fred ännu en vecka innan jag börjar skörda. Jag ser fram emot lyxen att få dra upp egna potatisar, tvätta och slänga i kastrullen. För det ÄR lyx att få äta så färska potatisar!

IMG_8522Att det inte är helt optimal sammansättning på näringen i jorden ser jag på lökblasten som är gul i topparna. Någonting fattas. Rädisorna som jag sådde mest på skoj har gett stora saftiga röda bollar som fått glädja släkt och vänner eftersom ingen i den här familjen är särskilt förtjust i rädisornas beska smak.

IMG_8524Den låda jag kanske är mest stolt över för tillfället är lådan med morötter och rödbetor. Jag rensade bort ogräset när rotsakerna var så små att det nästan var svårt att urskilja dem. Nu är lådan full av vackra rader med blast. Ännu har inte rötterna svällt upp så att det skulle vara någonting att skörda, men de är vackra att se på!

IMG_8529Slutligen en bild på ärtblommorna! Det är gubben som är sugen på ärter och självklart ska han ha några egna rader i lådorna. De första skidorna har bildats och nu väntar vi bara på att de ska svälla till och leverera söta fina ärter!

Nu på eftermiddagen började det regna och det har jag väntat på. Det börjar vara riktigt torrt i lådorna och jag har inte velat vattna. Nu borde jag inte heller behöva göra det utan det sköts automatiskt från högre ort.

Ännu är inte hela området runt omkring växthuset och örtträdgården i sin vackraste skepnad men med ännu lite arbete så kommer det att bli ett nöje att sitta och njuta av bärbuskar, fruktträd, örtträdgård och växthus.

Jag måste skaffa mig en vacker bänk!

 

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.