Att sjunga rätt

Vad är egentligen att sjunga rätt? 
Att sjunga exakt som det står i noterna? 
Att inte sjunga falskt?
Att sjunga tekniskt?
Bebs81 från Ängsvalla fotade, det glömde jag ju i ivern. Kolla in hennes blogg!

Jag har spenderat helgen med att gå en kurs i Complete Vocal Technique (klicka om du vill läsa mera) med den duktiga Emmi Skaag som coach för jag har länge varit nyfiken på den här metoden. De sånglektioner jag tagit genom åren har varit i klassisk sång och då rör man sig inom ganska strikta regler för hur man ska sjunga. Jag har känt att det inte är riktigt där jag vill vara. Jag vill kunna sjunga allt möjligt och inte alltid förlita mig på den teknik som man använder när man sjunger klassiskt. Hittills har ju mina kunskaper räckt rätt långt och den klassiska tekniken hjälpt mig otroligt mycket men ändå, jag vill veta mera!

Så nu har jag gått en kurs i masterclass-format och det har varit otroligt intressant, lärorikt och givande. Att ställa sig framför klassen gjorde mig jättenervös. Det kändes lite löjligt för vi var ju alla där för att vi ville lära oss mera men då jag tyckte de andra var så sjuttons duktiga! Jag sjöng en gammal goding som hängt med i karaoke sammanhang, Bette Middlers “The Rose” och eftersom jag inte hade direkta problem med den så fick jag testa att bygga upp en story runt den och sen sjunga utifrån den. Två versioner blev det och totalt olika. Den ena var tårdrypande och med så mycket känsla att jag själv började gråta och den andra utgick från en fed-up pessimist som sjöng för ett barn att barnet nog inte skulle tro att kärleken var så rosenröd. Det var intressant hur mycket det påverkar i vilka tankar man planterar sin sång!

Det jag mest bär med mig från kursen är att allt jag gjort hittills är helt bra. Jag får lita på att jag nog kan sjunga. Den klassiska sångtekniken är en bra grund att stå på men inte den enda saliggörande sanningen. Nu vill jag försöka sjunga nya sånger ur andra genrer och bredda min repertoar!

Vad är egentligen att sjunga rätt? 
Dagens svar är:
 att sjunga så att det låter bra 
och 
att man inte skadar sitt instrument, rösten.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.