Nya paneler på taket

Igår blev det att hastiga tag fälla en tall. Den stod fritt i princip men vi ville verkligen inte att den skulle falla på garaget så jag hade redan tidigare tagit bort en stor tung kvist som var på garagesidan. Jag hade också fäst en rem halvvägs upp i tallen som säkerhetslina.

För säkerhets skull kallade vi in en specialist, alltså min pappa. Han började såga med min motorsåg men gav snabbt upp och skrattade lite. Motorn är trött och kedjan slö, konstaterade han och hämtade sin egen. Vips var tallen fälld och kapad i bitar.

Orsaken till att tallen måste bort var att det utlovats montering av solpaneler på eftermiddagen. Vi skrev om att vi gjort en beställning på solpaneler i december och nu var dagen här när det var dags att få upp dem på taket. Här jobbar de duktiga montörerna och gubben min fick hålla koll på dem med sin drönare. Det var ju ett “nyckeln-i-handen”-paket vi beställt så då får man stå och bara titta på! Eller ja, montörerna blir nog gladast om man hålls ur vägen så de får göra sitt jobb.

Det var ju spännande värre att följa med hur jobbet framskred. De tre unga männen sa att det skulle ta fem timmar att montera panelerna om det gick bra. Tre och en halv timme senare var de klara! Vårt garage var tydligen ett lätt ställe att montera på och montörerna var själva överraskade över hur snabbt och bra det gick.

Det tar några dagar, sa montörerna, innan ni kan lägga igång systemet. Ni behöver ha ett kontrakt med Fortum för att sälja överskottet och Caruna, som sköter elöverförseln, meddelar sen när ni får sparka i gång.

Idag ringde en man från Fortum och ville göra kontrakt med mig för elförsäljning! Vi fixade det per telefon och han skickade kontraktet per e-post åt mig. Han sa att det nog tar ett par dagar innan Caruna hör av sig och meddelar att vi kan inleda elproduktionen. Ännu medan vi talade i telefonen pep det till i mitt öra. Efter samtalet såg jag att jag fått ett textmeddelande, från Caruna.

Det här gick undan! Så nu var det bara att knalla ut till garaget och sätta igång systemet!

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.