Kokeiltua: Älylukko Oviku Nero

Talon automatisoiminen on hauskaa ja kätevää. Lämmitysjärjestelmä säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, ulkovaloissa on liiketunnistus, meillä on muutama taskulamppu jotka syttyy automaattisesti jos tulee sähkökatkos, suihkun puhallin käynnistyy automaattisesti, jne. Autokin on jo “avaimeton” sillä on siihen avain, mutta riittää että se on taskussa ja pääsen autoon sisälle ja voin lähteä ajamaan ilman että otan sen taskusta pois. Kaikki tämä on varsin kätevää ja helpottaa elämää, mutta miksi meidän edelleen täytyy kantaa talon avaimia mukana. Miksei ulko-oven avain voi olla vaikka se sama auton avain joka voisi olla vaan taskussa tai vaikka puhelin joka muutenkin on melkein aina mukana.

No lähdin tutkimaan erilaisia älylukkoja ja löysinkin muutaman mielenkiintoisen. Yksi niistä täytti kaikki haluamani kriteerit nimittäin Rollock. Se on suomalainen tuote ja ulkopuolelta ei oikein edes näe ettei se ole tavallinen lukko. Siinä on todella paljon uusia oivalluksia millainen tulevaisuuden lukko pitäisi olla kuten kääntyvä telki. Siinä oli myös mahdollisuus käyttää kännykkää avaimena niin että kännykkää ei tarvitse edes ottaa pois taskusta vaan se tunnistaa kännykän bluetooth yhteyden ja avaa oven. No ensimmäisenä tuli vastaan hinta. Niin suomalainen kuin onkin mutta se maksaa 1000€/ovi (ja meillä on 4 jos sen haluaa vaihtaa kaikkiin ja luopua avaimista) eikä se edes sovi suoraan vanhaan lukkopesään. Sitten löysin vielä artikkelin, että uudemmissa päivityksissä juuri tuo kaipaamani kännykkä taskussa avaaminen oli poistettu turvallisuus riskin takia joten se siitä.

Toinen mitä katselin oli Yale Doorman. Sen hinta on 400€ paikkeilla ja siinä tulee ulkopuolelle numero näppäimistö jolloin voi näppäillä koodin, että saa oven auki ja avaimen voi korvata eräänlaisella läpyskällä. Näitä näkyy asennettuna ja ulkonäkö ei oikein miellytä mun silmää ja ei se oikein poista sitä avainta kuitenkaan. Tässä olisi tosin helppo jakaa “avain” kaverille jos tarpeen sillä voi lähettää vaan sen näppäin koodin ja kaveri pääsee sisälle.

Myyntipakkaus

Jatkoin etsimistä ja löysin toisen suomalaisen hengen tuotteen nimittäin tuon otsikossakin olleen Oviku Nero lukon. Tässä oli monta hyvää puolta. Asennus on helpompaa kuin yhdessäkään edellä mainituista. Se maksaa vain noin 249€. Ulkonäkö ei muutu ollenkaan ulkopuolella (se asennetaan sisäpuolelle). Ei ihan “avaimeton” mutta sen voi avata puhelimella jos olet lähellä ovea. Ei ollut etäavaus mahdollisuutta, mutta voit lähettää “avaimen” jonkun toisen kännykkään (mutta siihen toiseen puhelimeen täytyy asentaa heidän sovellus että se avain toimii). Ei mikään suuri helpotus arkeen mutta ajattelin sen olevan askel kuitenkin oikeaan suuntaan. Niinpä ostin ja kokeilin. Olin muutenkin juuri silloin vaihtamassa ulko-ovea niin lukon kanssa jouduin kuitenkin askartelemaan. Asennus ohjeet oli ihan selkeät ja oli juuri tullut ohjelmisto päivitys joka suuresti paransi sen toimivuutta ja nopeutta. Mutta pettymys oli suuri. Foorumeilta luin että sen lukon asennus ruuveja ei voi kiristää kovin tai lukko ei enää toimi. No se on ollut jo kauan markkinoilla niin kyllähän tämäkin pieni ongelma on jo korjattu. No eipäs ollutkaan. Jos ruuvit laittoi ihan kevyesti kiinni niin lukko ei meinannut liikkua ollenkaan. Löystin vähän ja nyt lukko liikkui mutta ei palauttanut vaan piti itse vääntää vipu takaisin. Kun löystin vielä lisää niin nyt lukko toimi mutta koko kapistus heilui kuin heinä tuulessa kun eihän se ollut nyt enää ollenkaan kiinni. Minun osalta kokeilu loppui tähän ja vein sen takaisin kauppaan.

Käytän edelleen avainta.

Det här inlägget postades i Kokeiltua och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.