Kursdag igen.

Andra kursen gick av stapeln med färre deltagare men med samma iver och enerig. Trots vridande på klockan i natt så gick det som smort. (Klockvridande förtjänar ett eget inlägg som ingen vill läsa för det är mest bara fula ord…)

Jag steg upp i god tid och satte eld i ugen. 90 grader visade termometern i ugnen på morgonen så jag tänkte att en mindre brasa säkert skulle räcka. Under dagen insåg jag att det nog hade fått vara samma mängd ved på morgonen för att få upp värmen tillräckligt högt så att ugnen hade hållit god värme längre. Nu sjönk den relativt snabbt till medelgod värme, dvs ca 180-200 grader. Det blev ingen panik men det var lärorikt.

Igår kom jag på att det hade varit roligt att göra karelska piroger först i ugnen eftersom de kräver hög temperatur. På kvällen kokade jag risgrynsgröt och i morse gjorde jag rågdegen och kavlade ut den. På med gröten och så knep jag ihop pirogerna. De var alldeles underbart, ljuvligt goda och blev klara just passligt till lunchen. Vilken lyx med tomatsoppa och karelska piroger med äggsmör!! Mmm…

Med den här kurshelgen i bagaget så kommer jag nog att baka mera i min gamla vedeldade ugn. Det känns plötsligt som om det inte är så invecklat trots allt. Invecklat blir det ju sen när man gör det så sällan att man inte kommer ihåg hur man gjorde förra gången…

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kursdag igen.

  1. Starkismor skriver:

    Du inser väl vilka grymt goda pizzor du kan laga i den ugnen?

Kommentarer är stängda.