Gratis värme!

Nu är det VÅR! Solen skiner och värmer.


Klockan var ungefär halv tolv när jag gick förbi balkongen och reagerade på ett konstigt smällande ljud. Jag stannade till. Lyssnade. Kan det verkligen vara? Jag sprang ner till källaren!


Jo, det var precis som jag trodde. Solpanelen producerade varmt vatten! Ljudet jag hörde kommer från värmeexpansionen i rören. Det var ett välkommet ljud fast någon som inte vet vad det betyder kunde bli förskräckt.

 
Här visar vår centraltermometer temperaturen i hallen, ute och i bastun. Längst ner klockslaget. Så även om det var -4 grader i skuggan var det rejält varmt i solen.

Förr om åren har vi fått värme från taket redan i februari men i år har det ju varit så tusans kallt att solen inte har förmått värma tillräckligt. Inte gör den lilla värme taket förmår ge någon stor skillnad i värmekostnaderna ännu men när solen lyser blir huset också varmare så det går åt mindre varmvatten för att värma huset via golvvärmen. Men fram för allt, det är ett vårtecken att solen värmer så att vi får varmt vatten från taket!

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.