Akterseglad

Jag satt i bussen på väg hem från jobbet och allt gick enligt tidtabell tills bussen nådde färjstranden i Lillmälö. Vi var i tid men färjans däck är fullastat av personbilar så bussen ryms inte ombord. Hyllan är nedfälld men tom och maskinmästaren står och lutar sig mot räcket på övre däck. Bommen går ner, klaffen åker upp och färjan lägger ut. Kvar på stranden står bussen.

I färjtidtabellen är turen 17.30 från Pargas märkt med ett B som indikerar att en buss kommer att vara med på den turen, så någon överraskning var det inte att bussen skulle komma.

Sterna - färja mellan Pargas och Nagu

Sterna – färja mellan Pargas och Nagu

Busschauffören ringer till färjan och frågar vad de sysslar med. Han föreslår att de vänder tillbaka och föser i land några bilar för att få rum med bussen men det vill inte skepparen utan lovar ringa färjan på Nagusidan och be dem skynda på. Den färjan kommer i normal takt och lägger ut enligt tidtabell med bussen ombord, nu 15 minuter försenad, men har inte bråttom utan kör i normal hastighet. Ingen tidsbesparing alltså.

Att bussen, som har en tryckt tidtabell också noterad i färjtidtabellen, blir försenad 15 minuter leder till en dominoeffekt. Ombord på bussen finns passagerare till Houtskär som nu blir försenade till sin anknytningsbuss och färja. Den här bussturen är den sista till Houtskär för dagen. Busschauffören som gjort en lång arbetsdag tvingas jobba övertid och har en lång arbetsdag framför sig nästa dag igen. Allt som hänger på att bussen kommer, blir försenat.

Det här trodde jag inte kunde hända men busschauffören suckar och säger att det inte är första gången, det händer flera gånger i månaden. Han tillägger att skepparen i telefonen kommenterade situationen med “voi, voi” vilket vi tolkar som nonchalans.

Det känns allt mera olustigt att vara fast bosatt “bakom färjan”. Prioriteringen vid färjpasset Pargas-Nagu ligger tydligen på turister och fritidsboende. De åtgärder som tagits det senaste året gör livet mera komplicerat för skärgårdsborna.

Till slut ett par frågor till rederiet Finnferries: Varför används inte hyllan på färjan på en torsdagskväll när det är mycket bilar i farten och bussen är på väg? Är det inte längre viktigt att samarbeta så att bussen kan hålla sin tidtabell?

(Inlägget är sänt till Åbo Underrättelser som insändare)

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Akterseglad

  1. Peter skriver:

    Idiotiskt!
    I normalfallet brukar ju färjan lämna tillräckligt mycket utrymme kvar för en buss som kommer sent, och först fylla upp det eventuella tomrummet som blir kvar efter att bussen kört ombord – även om den är lite sen.

    Jag har varit med om en liknande men motsatt situation, då bussen inte väntade på en två minuter försenat Houtskärsfärja. Bussen stod och väntade nere i Galtby, men körde iväg då färjan var ca 50 meter från stranden. Det blev att lifta till Åbo. Kanske detta berodde på att bussen var rädd att den blir akterseglad av nästa färja om den inte håller tidtabellen exakt? Eller så var också detta bara nonchalans. Fick aldrig något svar på mitt mail till Vainion Liikenne den gången.

Kommentarer är stängda.