Summan av korta och längre arbetspass.

Så här såg det ut när vi lämnade bryggan i senaste blogginlägg i början av mars. Då var jag glad över att vi hunnit göra det vi måste så länge isen låg och höll. Sen blev det lite kallare igen och fortfarande ligger isen. Man ska ändå inte röra sig på isen mera om man inte har full koll på vad man sysslar med. Skulle man vilja ta sig ut på isen skulle det kräva en bro för i stranden har isen smultit så att det är en remsa av öppet vatten där.


Vi har fortsatt bygga. Följande steg var att passa in två-gånger-sexorna, dvs plankorna vars dimension är ca 2″x 6″ eller 5 cm gånger 15 cm. De här plankorna ska bära upp bryggans översta yta, locket.

Det blev lite trixande, för jag hade ju inte tänkt på att uttryckligen beställa ohyvlat virke, så vi fick hyvlat. Vilket betyder att de är av snäppet mindre dimension är de ohyvlade 6″x 6″ sparrarna som ramen är byggd av. Pasi sågade till tunna trälappar som vi lade under plankorna när vi skruvade fast dem så att hela ytan blir en jämn grund för locket.


Avståndet mellan plankorna är ca 50 cm för vi använder bara 28 mm tjocka bräder till locket. Det är alltid roligt att ta en bild av bryggan när vi lämnar den efter en stunds arbete eftersom bilden visar att arbetet går framåt. Här är nästan alla plankorna redan på plats.


Följande steg är att fästa listen som kommer längs bryggans övre kant. Den är av samma material som locket och döljer den allt annat än jämna skruvraden i vattensponten. Ett bräde räckte inte till så det blev till att skarva. Blev det inte en snygg skarv?


Även om jag sa att man inte ska röra sig på isen kunde vi ännu utnyttja isen. Arbetet med listen längs bryggan underlättades otroligt mycket av att isen fortfarande höll vid bryggan. Istället för att nästan stå på huvud uppe på bryggan kunde man gå på isen och ha en bekväm arbetshöjd.

Det var viktigt för oss att de skruvar som skulle bli synliga blir jämna och snygga. Men hur gör man det?


Jo, man fixar en mall och så mäter man upp jämna mellanrum. Med mallen var det lätt att förborra för skruvarna och få dem på exakt samma avstånd varje gång.


Hörnen är ju alltid lite speciella att fixa. Det ska vara rätt vinkel och det ska bli snyggt. För en proffsig snickare är det säkert ingen match, men jag är riktigt stolt över hur bra Pasi fixade det här hörnet.


När dagen blivit eftermiddag behövdes det lite förstärkning mellan land och is. Utan plankan hade man inte kunnat röra sig bredvid bryggan. Nu gick det ännu och listen är fixad runt hela bryggans utsida. Hurra!


Så var det dags att börja fundera på landgången. Bryggans lock kommer ungefär en meter över normalvatten nivå. Här på landsidan betyder det ungefär samma höjd som vid stenen där den provisoriska trappan slutar.


Vi hade från början planerat att skruva ner fyra pålar som grund för landgången. När brorsan grävde bort lite av ytan innan han skulle börja skruva hittade han berget till höger vid trappan. Så där behövs i alla fall ingen skruvpåle.


Men mellan berget och bryggan behövs också stöd. Så han började skruva ner pålarna. De kom knappt ner en halv meter och så var det stopp. Det håller inte, då vi fick lova att ta bort dem och fundera om.


Det blev att gräva fram berget helt och hållet. Berget sluttar ut mot sjön, men särskilt djupt låg det inte. Vi får nu lov att borra hål och  fästa järn i berget. Sen får vi mura pelare kring dem istället för skruvpålarna. Det blir stadigt och bra, men det kräver lite andra attiraljer än vi planerat och skaffat.


Det här blogginlägget berättar om flera kvällars och dagars arbete. Ibland har vi gjort mera, ibland mindre. Roligt är det att se när det går framåt.
Vi har märkt att bloggen är en prima dagbok att bläddra bakåt i när man vill minnas hur det hela gått till.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Båt och sjöliv, Hobby & Föreningsaktivitet, Projekt och renovering och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.