Äntligen klart!

NU är sovrummet äntligen klart!
(Kom ihåg att du kan klicka på bilderna om du vill se dem i större format)



Trots alla goda råd kring gardinstång valde vi att inte ha någon gardinstång alls. För jag vet inte hurdana gardiner jag skulle vilja ha. Det enda vi behöver är rullgardinerna som håller solljuset ute. Och nu när våra ögon vant sig tycker vi att rullgardinerna är tillräckligt diskreta i sig själva.

Som du kunde se på den första bilden valde vi att tapetsera den gamla skåpdörrarna till de inbyggda skåpen. Att tapetsera på melaminskiva är egentligen inte att rekommendera, men med ett varv specialfärg som fäste mellan den blanka ytan och tapetlimmet gick det riktigt bra. Vi målade dörrarna vita och tapetserade utsidan. Det blev hur snyggt som helst! (Sen återstår det att se hur hållbart det är.)

 

 

 

Vi ville förstås ha handtag som passade rummet. Jag hade kanske behållit de gamla silverfärgade, nästan osynliga handtagen, men Pasi ville ha något robustare att greppa. De här av “smidesjärn” matchar lampan och ger dörrarna lite karaktär. Fast det tar ett tag att vänja ögat med dem.

Sen är allt var klart upptäckte jag att jag ville ha belysning i skåpen för att bättre se vilka kläder vi har där. Pasi muttrade en del om att jag kunnat tänka på det innan allt var klart och att nu måste han då riva upp golvlisten och det ena med det andra… Tills han kom att tänka på att vi har eluttag på andra sidan väggen i toaletten och att han kanske kan dra en kabel därifrån. Det visade sig att det inte var några problem alls att få till ett nytt eluttag i klädskåpet så nu har vi lampor i skåpet som tänds och släcks när man öppnar och stänger skåpdörrarna.

I skåpet nere till höger hade vi tidigare hyllor där jag förvarade diverse väskor, mattor och annat suspekt. När jag bodde på egenhand i min övernattningslägenhet upptäckte jag hur praktiskt det är att ha kläderna hängande. Speciellt alla blusar. Så nu ville jag ha mera utrymmet att hänga mina kläder. Eftersom skåpet var just passligt högt för blusar slängde vi ut hyllorna och satte in en stång istället. Så nu har jag ett fantastiskt skåp för alla mina sjuttioelva blusar.

Vi behövde också tänka om lite kring förvaringen av sängkläder. Under sängen har vi fyra lådor som vi vill utnyttja bättre. MEN, lådor under sängen blir ganska lätt fulla med damm så det behövs någon typ av skydd kring det som ska förvaras där. Eftersom det är en IKEA-säng hittade jag också lösningen på IKEA. En insatslåda som skyddar det vi förvarar under sängen. Förutom att…

SKÄRPNING IKEA! Insatslådan är 1½ cm för stor! Tydligen är lådan tänkt för andra möbler än våra sänglådor och följaktligen är den just lite för stor. Hade de kortat av sidorna 1½ cm så skulle den passa perfekt in i lådan under sängen och knappast skulle den andra möbelserien lida av anpassningen heller. Nu gjorde jag anpassningen själv. Med måttband och sax trollade jag bort 1½ cm av sidostöden och tadaaa! Nu passar lådan perfekt och vi kan förvara våra sängkläder dammfritt under sängen!


Det är alltså detaljerna som gör slutresultatet. Här på de svarta byråerna står två kopparfärgade skålar. De skrek “köp mig, köp mig!” åt mig i järnaffären där vi köpte tapeterna. Jag gick förbi dem flera gånger och Pasi sa att jag inte behöver dem när jag pekade och dreglade. Som tur var åkte jag ensam dit en gång för att handla mera tapeter och då kunde jag inte längre motstå dessa skönheter. Nu förgyller de hela sovrummet med sin närvaro.


En annan detalj kommer sig av det bristfälliga utbudet av eluttag. Hade sovrummet hållit samma standard som våra senare förfärdigade rum hade det funnits ett eller två uttag vid varje fönster men nu är uttaget nere vid golvet. En vit sladd på en mörk vägg sticker ut och ser skrikig ut. Så lösningen är en kabelränna som tapetseras! Mycket mera osynlig än så här kan vi inte göra lösningen.

Om du undrar vad knappen tänder är det en ledlist som är limmad under fönsterlisten. Ledlisten fungerar som nattlampa och lyser upp lagom så man ser var man går utan att väcka den som sover.

Till sist en titt på plåtugnens fot. Med sin nygjutna fot och gummilist blev den snygg och diskret.

Det känns nästan som om vi sover i ett hotellrum varje natt nu. Så fint blev det till slut. Fast ett problem blev det ju nog…

Nu ser rummet bredvid så sjabbigt ut!

 

PS. Vill du ännu se ett collage av “före och efter”-bilder? Skriv en kommentar i så fall så kanske det dyker upp.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård, Projekt och renovering och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Äntligen klart!

  1. malin w skriver:

    Oj nej va fiffigt o snyggt med skåpdörrarna, att jag int kom på den bra iden själv! 😉

Kommentarer är stängda.