Kurs i mitt kök

Det börajde med att jag blev inspirerad av Janne Hynynens brödbakande och ville pröva på att baka med fördeg. Jag googlade fram ett recept som jag tyckte verkade trevligt och försökte mig på det. Det var ingen bra idé för receptet var inte särskilt utförligt skrivet så jag misslyckades. Jag provade en gång till och kom till samma resultat. Jag beklagade mig och Janne sa “bara du skramlar ihop deltagare så håller jag nog en kurs.” Sagt och gjort, upprop på facebook och mina vänner hakade på. Med Janne funderade vi kursplats men ena alternativet var för opraktiskt och det andra för dyrt så Janne frågade om vi inte kunde ha kursen i mitt kök? Om han tycker att det skulle fungera så varför inte tänkte jag. Det blev bestämt datum och deltagare anmälde sig.

Igår kväll samlades första gänget vid mitt köksbord och vi gick igenom grundläggande teori. Sen rörde vi ihop fördegar och surdegar som skulle stå och bubbla till sig under natten. Jag hade bunkar lite över allt i huset där temperaturen var passlig! Tur att vi har så många olika temperaturer i vårt hus!

Den gamla vedeldade ugnen började jag försiktigt värma upp på torsdag kväll för att ha den glödande het på lördag förmiddag. Jag har bakat så pass lite i den att jag var lite osäker på hur den skulle hålla värmen så jag eldade vad jag trodde skulle vara tillräckligt. Den blev nästan lite för varm men bättre så, för värme kan man vädra ut.

I morse samlades vi ivriga bagare igen för att bekanta oss med de bubblande bunkarna.

Alla fördegar var fina och just perfekta att börja baka med. Kolla hur seg degen blir när glutenet får mogna långsamt!

 Vi bakade batonger och ciabatta. Janne använder ekologiska produkter och hade varit ända till Malmgård för att hämta fina mjöl att baka av! Det fungerar lite annorlunda med ekologiska produkter och framför allt så smakar det mera och bättre. Titta sån massa bröd blev det!

 Kornbröd som bakas i form gjorde vi också.

Det doftar så gott hos oss just nu och om nån timme kommer nästa gäng för att lära sig grunderna i brödbakning. Jag är priviligerad att få gå kursen två gånger efter varann, hihi. Det kan nog behövas, en del gick förbi i första kursen för att jag dels var värdinna, dels kursdeltagare. Men roligt har det varit!

Det känns ganska fantastiskt att ha ett kök där man kan ordna bröd-baknings-kurs! Det var Janne och 6 ivriga elever i mitt kök och det var inte ens trångt. Åh, nu är jag faktiskt ganska stolt över mitt hem!

P.s. Vill du läsa mera om Jannes bakande hittar du några inlägg i Kamomillas blogg!
 Och här är linken till Kamomillas inlägg om dagens kurs, kolla va fina bilder när ett proffs kommer o fotar!

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

6 svar på Kurs i mitt kök

 1. Kamomilla skriver:

  Härligt! Härligt!

 2. Sassa skriver:

  Nästa gång kommer jag med… 🙂

 3. Peeto_79 skriver:

  Vad gott det ser ut! Jag som älskar bröd men får inte äta. En utmaning till åt Janne. Gott bröd utan mjöl 😉 Eller rättare sagt, utan kolhydrater!

 4. Starkismor skriver:

  Åh! Jag vill också. Doftar säkert gudomligt!

 5. Vardagspärlor skriver:

  Ojs vad det ser inbjudande ut. Jag vill också…

 6. Vardagspärlor skriver:

  Ojs vad det ser inbjudande ut. Jag vill också…

Kommentarer är stängda.