Den flugan bet ordentligt

Kalla oss galna eller dedikerade, men vi har köpt en båt till!

Visst var och är Hilda en trevlig liten båt som var ypperlig för oss som första båt, men hungern efter en lite större slog till ganska omgående. Vi dividerade och funderade. Man borde ju få den första såld först innan man köper nästa – visst? Och om vi nu skulle ha lite is i magen och köra en sommar till med Hilda? Men då nätet svämmar över av annonser på andra trevliga båtar!

Vi tänkte att vi provkör lite båtar och känner oss för. Som Nagubo klappar mitt hjärta lite extra för Flipper-båtarna och en modell vi intresserade oss för var Flipper 640. Av de nyare finns det Flipper 600 och Flipper 630 som också är intressanta. Pasi for iväg och provkörde en Flipper 630, men kom hem och sa att han inte gillat den båten. Jag frågade på facebook om jag kände nån som har en Flipper 640 så att vi skulle få ta en titt på den och höra vad den ägaren tyckte om sin båt. Genast fick jag napp och vi fick till och med provköra den båten!

Det allra mest intressanta var att Pasi spanat in en Flipper 640 från 1986 med samma motor som den vi fick provköra. Så vi kontaktade banken, fick låna pengar och så slog vi till. För en så trevlig båt med en så fin motor kommer inte emot allt för ofta, tänkte vi. Vi kom överens med försäljaren och han körde emot oss en god bit. I Tammerfors möttes vi i en småbåtshamn och sjösatte båten för en provtur. Provturen gick galant och vi köpte båten.

Båten var utrustad med en takställning för fiskespön.  Usch, sade jag, en sån vägrar jag köra omkring med! Så den åkte av först av allt. Att båten fungerat som fiskebåt märktes också bra på att den var alldeles otroligt smutsig på insidan. Som du ser på bilden är skillnaden mellan den tvättade dynan och den otvättade dynan märkbar. Vi har nu skurat och fejat för att göra båten så fin som möjligt utan större ingrepp. Sådana planerar vi för framtiden, för den här Flippern tänker vi hålla länge.

Och så har vi kört! Med Hilda hann vi köra hela 383 sjömil (709 km) och med vår nya – fortfarande namnlösa – Flipper har vi redan hunnit köra 197 sjömil (366 km) ! En betydande skillnad mellan Hilda och Flippern är marschfarten. Hildas marschfart är ca 18 knop (ca 34 km/h) medan Flippern går 27 knop (ca 50 km/h).  Det här har betydelse när man vill köra lite längre. Dessutom tar Flippern vågorna mycket bättre, så man kan lugnt köra fast det blåser lite. Jag har till och med varit till Iniö på arbetsresa med den, och det var ett sant nöje kan jag lova! Att röra sig över vatten i skärgården är många gånger snabbare än att köra längs bilvägen som kan ta en lång krok. För att inte tala om att man inte behöver beakta färjtidtabellerna!

Så, du förstår, vi är lite saliga just nu.

Och väldigt ivriga på att sälja bort Hilda till någon annan som behöver en bra första båt! Känner du någon som kunde tänkas vara intresserad så tipsa gärna! Här kan du titta närmare på försäljningsannonsen.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Båt och sjöliv, Hobby & Föreningsaktivitet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.