Lämmitysjärjestelmä

Tämän talven lämmityskausi alkaa olla ohi ja kohta saa kokonaan sammuttaa vesi-ilmalämpöpumppu, sillä tähän vuodenaikaan hoitaa aurinkopaneelit lämmittämisen ja lämpimän käyttöveden (ja ellei riitä niin sähkötankki varmistaa lämpimän käyttöveden). Ajattelin kuitenkin kertoa vähän tarkemmin millainen lämmitysjärjestelmä meillä nyt on sillä paras hetki päivittää omaa järjestelmää on juuri kesällä kun sitä ei tarvita 🙂

Klikkaa kuvaa ellet muuten saa selvää siitä. Tuossa yksinkertaisuudessaan koko lämmitysjärjestelmä. Aurinko paneelit toimii automaattisesti ja pumppu alkaa siirtämään lämpöä tankkiin aina kun paneelin lämpö on 8 astetta tankin alaosaa lämpimämpi (ja sammuu kun ero on alle 4 astetta). Tankissa on kierukka aurinkoa varten (jälkiasennettu) eli se on oma suljettu järjestelmänsä (oma paisuntasäiliö) ja nesteenä on 50% vettä ja 50% jäänesto ainetta niin järjestelmää ei tarvitse tyhjentää talveksi. Ehdottomasti hankkimisen arvoinen ja maksaa itsensä takaisin aika nopeastikin jos vaan olosuhteet tontilla on sellaiset, että asentaminen on järkevää.

Tuo pieni 100litran sähkövaraaja asennettiin 2013 ja heti ajatteli, että miksi ei aikaisemmin. Kun poltettiin puilla niin aina piti ajatella koska haluaa mennä suihkuun, että onko lämmintä vettä, mutta tuon pienen varaajan jälkeen aina on lämmintä vettä. Mittailin silloin asentamisen jälkeisinä kuukausina, että se vie virtaa vuodessa alle 1000kWh. Vaihdoin samaan aikaan kiertovesipumpun vähävirtaiseen malliin ja siitä kertyy vastaavasti säästöä vuodessa noin 400-500kWh. Ollaan myös vaihdettu esim. ulkovalot (24 kpl) led valoihin ja muutenkin jos lamppu hajoaa niin uusi on aina led niin tuota sähkötankkia ei ole edes huomannut koko talon vuosikulutuksessa.

Vesi-ilmalämpöpumppu on nyt uusin investointi tältä vuodelta ja ensi talvi näyttää millainen sen sähkönkulutus tulee olemaan. Puupannu on aina valmiina ottaa käyttöön jos tulee todella kylmä (tai haluaa vaan säästää sähköä), mutta meillä on myös varaava takka ja puuhella joita vähän suunniteltiin, että voisi käyttää enemmän ensi talvena. Niiden käyttö ollut aika vähäistä kun on puita poltettu pannussa. Takassa voi lämmittämisen lisäksi vaikka grillata makkaraakin talvella 😉

Fortumilta saa myös hienoja käyriä koko talon sähkönkulutuksesta joita voin hyödyntää kun teen kulutuksen seurantaa ensi talvena. Alla käyrät mistä näkyy aika selvästi, että vesi-ilmalämpöpumppu on otettu käyttöön 22.3. Ihmeteltiin vähän aikaa mitä oltiin tehty 9-11.3 kun sähkönkulutus oli selvästi isompi, mutta meillä oli silloin lämpömatto sulattamassa maaperää siinä mihin valettiin betonilaatta ilma-vesilämpö pumppua varten. 18.3 oli valutalkoot eli betoni mylly kävi ja talkoo väki sai ruokaa. Kaikki näkyy heti sähkönkulutuksessa. Sininen käyrä tuossa kuvassa on mitattu ulkolämpötila samaan aikaan.

 

 

 

Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.