Vesi-ilmalämpöpumppu 1

Olen monta kertaa sanonut vaimolle, että voisit blogata siitä ja siitä ja saanut vastaukseksi, että bloggaa itse niin tässä nyt sitten mun ensimmäinen blogi :).

Niin kuin otsikkokin kertoo niin hommattiin Vesi-ilmalämpöpumppu. Muuten samalla periaatteella toimiva laite kuin maalämpö, mutta tämä ottaa tarvittavan lämmön ilmasta ja siirtää sen veteen. Hyötynä on selvästi halvemmat perustamis kustannukset ja parempi hyötysuhde kun on lämmintä ja miinuksena heikompi hyötysuhde kun on paljon pakkasta jos vertaa maalämpöön.

Piti valaa betoni laatta uuden laitteen alle ja kun kerran valetaan niin samalla vähän isompi 🙂

Jos joku miettii hintaeroa niin maalämpö olisi ollut 7000€ kalliimpi jos olisi porattu reikä kallioon maalämmölle. Ja jos nykysuhdanne jatkuu niin todella kylmiä talvipäiviä ei enää ole kovinkaan monta talven aikana. Meillä on ollut puulämmitys talon päälämmönlähteenä aikaisemmin ja puupannun lisäksi talosta löytyy myös varaava takka ja puuhella. Kaikki nämä on edelleen käytettävissä sitten kun tulee ne todella kylmät talvi päivät (joita ehkä on 10kpl talven aikana).

Talkoo miehet työn touhussa. Lumesta näkee ettei ihan ollut se paras mahdollinen valamis sää.

Pumpun asennus oli “avaimet käteen” periaatteella, mutta sovittiin, että itse valetaan tarvittava betoni laatta alle. Kylmä sää aiheutti omat haasteensa ja jouduttiin käyttämään lisäaineita betonin seassa, että voitiin valaa se kun ulkona oli +1. Saatiin laatta valettua noin viikkoa ennen laitteen saapumista ja laatta onnistui oikein mainiosti. Laatan päälle tulee myös 2kpl 1000litran sadevesi säiliöitä niin ne saavat samalla hyvän alustan minkä päällä seistä.

 
Meidän on vaikea laskea rahallista säästöä tälle investoinnille sillä tästä aiheutuva sähkönkulutus tulee olemaan isompi kuin mitä ollaan maksettu polttopuusta (ollaan ostettu tukkeja ja pilkottu itse), mutta me tullaan säästämään todella paljon vaivaa ja aikaa sillä meillä on vuodessa kulunut noin 30 pinokuutiota pilkottua polttopuuta.

Laatta valmiina

Ja nyt talo pysyy lämpimänä vaikka ketään ei olisi kotona pariin päivään.

Ollaan lämmitetty puilla nyt 20 vuotta niin oli aika miettiä jotain uutta…

 

Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vesi-ilmalämpöpumppu 1

  1. Linus skriver:

    Hyvältä toi laatta näyttää! 🙂

    • Pasi skriver:

      Jep ja oli ihan vatupassissakin (toiseen suuntaan tietenkin vähän kaatoa, että vesi valuu pois). Oli helppo asentaa laite päälle 🙂

Kommentarer är stängda.