Gratis mat och bättre hälsa

Visste du att redan en halv timme i skogen sänker pulsen och blodtrycket samt får dig att må bättre? Igår passade jag på att ta vara på denna naturens helande kraft och samtidigt ville jag plocka lite svamp. Det finns dock en invånare i skogen som kan få ditt blodtryck och din puls att gå i taket.

Älgflugan. Den är en hejare på att vara irriterande och äcklig. För att undvika denna oönskade inkräktare så packade jag in mig ordentligt. Jo, jag vet att det ser löjligt ut men jag kan faktiskt säga att den här munderingen räddade mitt blodtryck och min puls. Jag upptäckte inte en endaste en älgfluga under mina dryga två timmar i skogen! Förebyggande åtgärder är de bästa åtgärderna!

Jag har tidigare egentligen bara plockat gula kantareller och trattkantareller. Jag hittade en del kantareller i skogen men bara brandgula kantareller, även kallade falska kantareller. De är inte giftiga men i svampboken får de bara en stjärna. Så de får stanna kvar i skogen för min del.

 

 

 

 

 

 

 

Den här gången hittade jag en hel del Karl Johan svampar. Nu har jag även lärt mig att det finns minst två sorters Karl Johan. Bilden till vänster visar en vanlig Karl Johan och bilden till höger visar en barrskogs Karl Johan. Jag har nog sett massvis med barrskogs Karl Johan tidigare, men jag har inte vetat vad det har varit för en svamp. Nu hittade och plockade jag en hel del av dem. Och så hittade jag två vanliga Karl Johan.


 

 

 

 

 

 

 
Så hittade jag också några smörsoppar. Sådana har jag också sett förr men på grund av sin slemmiga hatt har de fått stanna i skogen. Nu plockade jag en av nyfikenhet och upptäckte att svampboken säger att det är en god svamp. Så när jag hittade några till plockade jag dem också. Sen när jag rensade svampen märkte jag att det inte var svårt alls att dra bort skinnet från hatten och på så sätt bli av med slemmet. Under skinnet finns en vacker smörgul kropp som doftar härligt.

 

 
För första gången har jag prövat torka svampen. Jag har en varmluftsugn så det var rätt så behändigt att torka i den. Jag körde med minsta möjliga värme (75 grader), fläkten på och luckan lite grann öppen. Funkar utmärkt! Jag smakade på den torkade svampen och den var ju god som den var! Kanske jag bara knaprar torkad svamp i vinter?

Det fanns ju också en del svamp som aldrig skulle hamna i min korg men som är så vackra att de nog hamnar i mitt fotoalbum. Eftersom jag bär telefonen med mig i stort sett överallt har jag ju nu också kameran med mig i skogen. Här är en söt liten flugsvamp som “loppukevennys”.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Foto och bild, Natur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.