Brev från trädgårdens sommar

Man kan inte riktigt påstå att inläggen duggar tätt i den här bloggen, tyvärr. Juni gick åt till att överleva värmen, vattna grönsakerna och jobba.

Och det var inte bara de fyrfota trädgårdsmästarna som prövade mitt tålamod.  I min korta rad  rucola  dök det upp  små  skalbaggar.  Jag har identifierat dem till randiga jordloppor som gillar raps och kålaktiga grejer.  Först tuggade de i sig en hel låda  blomplantor som jag sått och sen flyttade de till lådan med rucola. Jag sa några väl censurerade ord och rev upp de få plantor som tagit sig. Tusan heller att de skulle få smaska i sig mina grönsaker!

 

 

Men i björnbärsbuskaget gladde jag åt insekterna som besökte mig. De tog hand om pollineringen så att det kunde bli mängder av björnbär. Sen var bara utmaningen att orka vattna tillräckligt när juni var så torr och varm…

 

 

När det närmade sig jordgubbs-säsong fixade jag till nya stenhårda jordgubbar åt trastarna, som verkar tro att jag vill mata dem. De rödmålade stenarna fungerade delvis för fast jag lagt dem vid jordgubbsplantorna kunde jag hitta dem utslängda på gräsmattan. Så nån hade “smakat” på stenarna. Men sen när de riktiga jordgubbarna mognade var trastarna fiffiga nog att överge “stengubbarna”. Så även här blev det att bre ut nät över raderna. Lite bökigare är det att plocka bären, men i alla fall finns det bär att plocka på det här sättet.

I juli blev det semester. Odlingarna hade jag vattnat relativt bra så vissa grödor växte till sig med fart medan andra led av den torra starten. Näten över odlingslådorna beror på att katterna anser att det är utmärkta sandlådor att göra sina behov i. Man kunde tycka att lite gödsel är bra, men just kattgödsel är inte riktigt den bästa. Dessutom har de så dålig koll på vad som behöver grävas upp och vad jag vill spara… En liten oro för att de fyrbenta trädgårdsmästarna skulle hitta hit bar jag också på men det verkar som om ringblommorna, löken och tagetesen fått rådjuren att gå krok för odlingslådorna. Eller så hade jag bara tur.

Kring den här örtträdgården har jag stora planer på att bygga en pergola. Men när första semesterdagen inföll, föll också min ork till minus 10. Så jag får bearbeta mina planer och utveckla ritningarna till nästa sommar.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.