Debatt: Fast vägförbindelse

Så är den igång igen då, debatten om den fasta vägförbindelsen till Nagu…
Det är bra att den debatteras men jag hoppas innerligt att debatten kan behandla fast väg och tidtabellen för den och inte bli en polariserande debatt där vi spjälks upp i tre läger, färja, bro eller tunnel. Jag hoppas på en givande debatt där sakfrågor diskuteras och där fakta får stå bakom argumenten.

När jag besökte Replotbron och var jag mäkta imponerad och ordentligt avundsjuk

Jag vet inte var jag läste det men jag har läst att närservicenämndens ordförande anser att det är orealistiskt att lobba för fast vägförbindelse nu eftersom det knappast finns pengar att bygga den och i stället bör man lobba för utbyggd färjtrafik. Jag blev lite ledsen när jag läste det här och tänkte “bakåtsträvare”. Om det inte finns pengar att bygga fast väg så finns det knappast pengar att utveckla färjtrafiken heller. När ska man lobba för fast väg om inte nu? Den börjar inte byggas i år och om vi inte lobbar nu så blir den aldrig av. Om man börjar planera bygget nu så kanske det börjar om fem år och då är förhopningsvis den allmänna ekonomiska situationen bättre. Dessutom har vi hört det förr, staten ska sätta igång stora byggprojekt när ekonomin är svag för att dels få ett förmånligare bygge, dels stimulera ekonomin.

Motorvägen mellan Åbo och Helsingfors är byggd med privata medel som staten sen köper på avbetalning, om jag förstått saken rätt. Det här konceptet är precis lika förnuftigt när det gäller byggandet av fast vägförbindelse till skärgården. Om det finns nån som är villig att investera och låta staten köpa det på avbetalning så varför inte utnyttja det alternativet? Då kan staten fortsätta budgetera samma summa som för färjtrafiken och ändå få en fast vägförbindelse.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.