Tiedostojen varmuuskopiointi

Tätä on varmaan moni miettinyt ja mahdollisesti joutunut kokemaankin. Mitä tapahtuisi kaikille arvokkaille tiedostoillesi kuten valokuville jotka on tietokoneen kovalevyllä jos se tietokone hajoaisi juuri nyt? Entä kaikki ne korvaamattomat word dokumentit ja muut tiedostot jotka majailee siellä kovalevyn arkistoissa?

Jos vastauksesi on, että häviäisivät lopullisesti niin lue ihmeessä eteenpäin…

Yksi tapa (ja halpa tapa) on pitää ne tiedostot useammassa paikassa kuten vaikka omassa ja puolison tietokoneessa. Kaikilla ei välttämättä ole kuin yksi tietokone niin halpa vaihtoehto on ostaa yksinkertainen ulkoinen kovalevy ja kopioida kaikki tiedostot myös sinne jolloin ne on taas kahdessa eri paikassa. Halpa mutta ei ehkä niin käytännöllinen.

Tämän version itse ostin

NAS on verkkolevy palvelin johon voi mallista riippuen laittaa 2 tai useampaa kovalevyä. Kun hommaa NAS laitetta niin kannattaa vähän miettiä tulevaisuuteen sillä kuvassa olevan 4 kovalevypaikan NAS on vain 50€ kalliimpi kuin 2 paikan vastaava. Vaikka paikkoja on 4 niin voi aluksi ostaa vaikka 2 kovalevyä ja ostaa niitä sitten lisää tarpeen kasvaessa. Kovalevyä valikoitaessa on syytä muistaa, että palvelimiin on oman laisensa kovalevyt ja parhaat taitaa olla WD RED malliset jotka on suunniteltu jatkuvaan käyttöön ja on kestävämpiä kuin normaalissa tietokoneissa käytettävät. Koot alkaa 1 Tt vaikka kuinka ylös. Itse ostin tämän NAS palvelimen ja 2kpl 4Tt kokoisia kovalevyjä ja laitoin ne Raid 1 moodiin.

Tämä tarkoittaa, että vaikka laitteessa on sisällä 2 kpl kovalevyjä niin käytössä on vain yhden kovalevyn kapasiteetti (jos ostat 2 eri kokoista kovalevyä niin käytössäsi on sen pienemmän kapasiteetti). Siinä piileekin tamän laitteen juju ja hyöty nimittäin siinä toisessa kovalevyssä on täydellinen kopio siitä ensimmäisestä ilman että käyttäjän tarvitsee tehdä yhtään mitään. Jos jompi kumpi kovalevy hajoaa niin laite ilmoittaa siitä ja vaihdetaan vain se rikki mennyt kovalevy ja homma jatkuu kuten ennen ja mitään tiedostoja ei ole hävitetty.

Tämäkään ei ole täydellinen ratkaisu sillä tähänkin voi iskeä salama ja molemmat kovalevyt tuhoutua samaan aikaan. Siksi laitteessa on usb-liitäntöjä jotta voit ottaa näistä kovalevyistä varmuuskopion vielä vaikka sille halvalle ulkoiselle kovalevylle jos siltä tuntuu ja haluat pelata todella varman päälle.

Vaikka ne on kahdessa tai kolmessa eri paikassa (tai varmuuskopioituna NAS palvelimella) ei auta kuitenkaan jos ne kuitenkin on samassa talossa ja koko talo palaa, mutta se on sitten jo ihan toisen tason varmuuskopiointia 🙂

NAS palvelimella on myös se hyvä puoli, että se kytketään verkkoon ja kaikki talon tietokoneet pääsee siellä oleviin tiedostoihin käsiksi ja pääset katsomaan sinne tallennettuja tiedostoja mistä päin maailmaa tahansa netin kautta jos haluat. NAS palvelimelle saa myös mallista riippuen kopioitu myös esim Onedrive pilvipalvelimella olevat tiedostot.

Itse ollaan nyt vaimon kanssa siirretty suurin osa kovalevyillä olleista kuvista ja muista tiedostoista NAS palvelimelle ja se on nopea käyttää melkein kuin ne olisi tietokoneen omalla kovalevyllä. Suurten 4k laadulla kuvattujen videoiden katselu onnistuu myös suoraan sieltä ilman viivettä (kopteri videoita).

Jos tästä aika laajasta aiheesta nousi kysymyksiä niin kysy kommentti kentässä…

Huom! Tämä artikkeli ei ole sponsoroitu ja linkit on vaan malliksi laitettu verkkokauppaan. Vastaavia tuotteita saa monesta eri kaupasta ja hintavertailu kannattaa aina (verkkokaupasta ostin kuitenkin itse).

Det här inlägget postades i Allmänt, Foto och bild och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.