Flera soltimmar i dygnet

Ifjol på våren installerades våra solpaneler på garagetaket. Då gick jag med långa tänder med på att en tall togs ner. Nu var det bara för mig att acceptera att de andra två tallarna måste ner de också.

För som du ser på bilden skuggar de två rackarna ungefär 5 paneler medan de andra panelerna fortfarande producerar el. Dessutom bestämde vi oss för att skaffa några paneler till, så då skulle störningen av skuggan bli ännu större.

Att skaffa flera paneler blev aktuellt för att vi ville skaffa oss större nytta av den el vi själva producerar genom att börja använda “virtuella batterier”. Som det är nu går den el vi själva inte använder ut tillbaka i elnätet och vi får betalt för den. Nackdelen är att när vi behöver mera el än vad vi själva producerar för tillfället måste vi betala överföringsavgift för det vi köper, men vi får inte överföringsavgiften när vi säljer. Invecklat? Enkelt sagt köper vi el för ca 15 cent /kWh medan vi säljer för ca 4 cent/kWh. Vi skulle kunna skaffa egna batterier, men det är dyrt, otympligt och ja, dyrt. Så genom systemet med virtuella batterier får vi till godo all el vi producerar utan något som helst besvär.

Vad är då vitsen med att skaffa mera solpaneler när vi tar i bruk virtuella batterier? Jo, firman vi anlitar, Freebo, har ett erbjudande om gratis avtal på de virtuella batterierna i 24 månader om man installerar solpaneler. Det känns som ett win-win köp att investera i lite flera solpaneler och få nytta av all el vi själva producerar.

Men sen, det där med att få upp panelerna på taket. Det är en helt egen berättelse om när det inte går riktigt som på Strömsö. Vi får återkomma till den.

 

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Aurinkosähkö ja lämmitys, Hus & Trädgård, Projekt och renovering. Bokmärk permalänken.