Stockholm i mitt hjärta

Jag vet inte vad det är med Stockholm som drar mig dit. Den stan känns magisk på nåt sätt. Jag drömmer om att nångång få bo där några månader, längre än så tror jag inte att jag skulle orka för jag är ingen storstadsmänniska. Men jag skulle vilja ha tid att bekanta mig med stan på riktigt. Jag tror det skulle skaka av magin och visa mig det vardagliga, vanliga. Nu är det ju en dag per år ungefär, som jag är i Stockholm och då behåller stan sin magi.


Den här gången var det en vanlig onsdag i slutet av november. Julskyltningen hade kommit igång och på Gamla Stans Stortorg var det julmarknad. Jag började dagen på Söders höjder och jag traskade omkring och njöt av stan i gryningen när stockholmarna drog iväg på jobb och till skolor. Jag var ledig och kunde gå mot strömmen. Härligt!

Inget hade öppnat än så jag gick och gick och beundrade stan. Åh, vilken utsikt över stan och alla kyrktorn! En minaret vid moskén hittade jag också. Skönt att se att olika religioner får stå sida vid sida i stan. Jag hoppas innerligt att det fortsätter så utan strid och gräl! 

Uteserveringen var också stängd men här hade jag kunnat stanna en stund för att sitta och filosofera. Men, i november är det inte så varmt att sitta stilla på en bänk så jag gick raskt vidare.

Stockholm. En klassisk vy över stan, fotad från Katarinahissen som jag inte åkte. Jag gick ut över Gondolen och tusan så det blåste! Men utsikten, åh, den utsikten!

När jag nådde Gamla Stan höll bodarna på att öppna. Det var julmarknad och i ett stånd trängdes tomtar i långa rader. Åh, de var så söööta!
Jag hade för avsikt att fota människor på stan men plötsligt kändes det inte alls rätt och jag fegade ur. Trots att jag kunde ha dragit på turist-kortet och betett mig hur fjantigt som helst. Så jag fotade bara tomtar och vyer.


Så gick jag vidare mot slottet. Där bredvid ligger Finska kyrkan och i den finns en Schwahn-orgel. Ett syskon till den orgel som finns i Nagu kyrka. På plakatet vid dörren läste jag att de har öppet varje onsdag mellan 11 och 12. Äsch, tänkte jag, typiskt att det bara är på onsdagar och idag är det ju… ONSDAG! Jippi! Om en stund kan jag gå in och titta!


Jag vandrade vidare mot shoppingens centrum och på vägen såg jag en väldigt fin lykta. En sån sku man ha!
Det är väldigt fina stenhus längs gatorna i Stockholm och man kan se att här har det bott rika människor. Inte för intet är Stockholm huvudstad och har så varit sen 1436! Under flera hundra år var det även Finlands huvudstad och mentalt känns det lite så för mig än idag. Jag har inte alls samma förhållande till Helsingfors. Jag har ju varit mera sällan där än i Stockholm!

I Stockholm kan man skirnna mitt i stan redan nu innan isen lagt sig på Strömmen. Här susade några ivirga motionärer runt, runt, runt statyn. Det såg riktigt roligt ut!

NK hade fantastiska julfönster. Kreativiteten har det inte varit nåt fel på bland konstruktörerna till årets skyltning. Det var skojigt och underfundigt gjort.

Mörkret lade sig över stan igen. Det här året har man satsat extra på juldekorationerna av stan. Det är miljoner små led-lampor som lyser upp Stockholm i vintermörkret. Det är verkligen vackert! Trots den vackra belysningen var det dags att söka sig mot terminalen. Jag gick tillbaka till Gamla Stan fast föttren nu värkte som om skorna var försedda med knivar. Hårt underlag och inte världens bästa promenadskor hade gjort sitt, mina fötter vägrade samarbeta mera.
Jag tog bussen till terminalen och inväntade ombordstigning. Väl ombord tog jag en varm dusch och bytte om till nyinköpta kläder. Andra skor och så iväg till buffén för att äta mig proppmätt. Efter det blev det en sång i Karaokebaren innan jag kröp isäng. Det var en skön dag och väl värd sjuka fötter.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.