Sähkönkulutuksen seuranta ELOKUU-SYYSKUU

Lupasin vesi-ilmalämpöpumpun asennuksen jälkeen tehdä seurantaa sähkönkulutuksesta niin nyt on aika palata siihen aiheeseen. Meillä on pumppuun erillinen mittari sen sähkönkulutuksen seurantaan ja aina kun pumppu on nyt käynyt on se näyttänyt noin 2kW kulutusta (mittarin näyttö on mun tietokoneen vieressä). Ainoa mistä ollaan huomattu, että pumppu on päällä on nimen omaan tuo mittari sillä ääniä tai mitään muutakaan ei olla rekisteröity sisälle. Olen kuitenkin päättänyt vertailla sähkönkulutusta fortumin sivuilta eli koko talon sähkönkulutukseen. Se antaa mielestäni paremman (ja tarkemman) kuvan kokonaiskulutuksesta verrattuna viime vuoteen. Sieltä on mulle myös paljon helpompi ottaa dataa ulos.

Koko kesän ollaan oltu aurinkokeräimien varassa ja lämpimän käyttöveden riittävyyden on varmistanut 100 litran pieni sähköinen lämminvesivaraaja (klikkaamalla näet lämmitysjärjestelmän kaavion).

Eli sitten itse asiaan. Tässä vertailua 2016 vs 2017  elokuu-syyskuu.

Sähkönkulutusvertailu

Niinkuin kuvaajista näkyy laitettiin pumppu päälle 27.8 (silloin ei auringon lämpö enää riittänyt). Meni muutama päivä kun pumppu alkoi antamaan lämpöä, että 2000 litran tankki, lattiat ja koko talon lämmitysjärjestelmän lämpö tasaantui. Tarkoituksella ei käytetty yhtään puuta lämmitykseen. Olen myös ollut remontoimassa autotallia ja olen laskenut viettäneeni siellä 100+ tuntia ja autotallin valot vie 500 wattia kun ne on päällä. Muuten ei ole ollut mitään erikoista sähkönkulutusta. Pumppu pitää ison tankin noin 45 asteen lämpöisenä ja pieni sähkötankki huolehtii vielä lämpimän käyttöveden lämmittämisestä 55-60 asteeseen. Lattiaan menee noin 35 asteista vettä mikä riittää nyt kun lämpö on tasaista ja jatkuvaa (10 astetta kylmempää kuin silloin kun lämmitettiin puilla).

Ulkolämpötilavertailu

Sähkönkulutuksen vertailu ei koskaan ole niin yksinkertaista niinpä otin mukaan vielä ulkoilman lämpötilan vertailunkin samalta aikajanalta. Ja niinkuin huomataan niin 2017 ollut kylmempää kuin 2016 niin se lisää myös hiukan lämmitys tarvetta. Meillä on alakerran termostaatit myös vähän sököt (piti vaihtaa kesällä) eli ne ei hirveästi sulkeudu. Ne on tarkoitus vaihtaa vielä ennen oikein kylmiä kelejä jotta saadaan paras hyöty kun laitetaan takka päälle. Olen aikaisemminkin maininnut, että puupannua en ole ajatellut tänä talvena paljon lämmittää, mutta takan voisin laittaa aina silloin tällöin päälle sillä se luo tunnelmaa ja antaa samalla lämpöä. Sen lämmittäminen vie myös paljon vähemmän puuta kuin pannun lämmittäminen.

Vertailu vielä ihan numeroina:

2016: Elokuu 414.65kWh, Syyskuu 394.70kWh

2017: Elokuu 521,70kWh, Syyskuu 602,60kWh

Jokainen voi tuosta laskea mitä tuo sähkönkulutus olisi itselleen maksanut, mutta kun meidän sähkölaskusta katsoin niin sähkönkulutus, siirtomaksut, verot ja perusmaksut oli viime laskussa yhteensä noin 19senttiä/kWh niin syyskuun lämmitys (ja käyttöveden lämmitys) on maksanut meille noin 39,5€ (eli laskin erotuksen 2016 vs 2017 joka teki 207,9 kWh)

Korjaus 26.10: Nyt vasta tuli lasku elo- syyskuusta ja koska kulutus oli hiukan suurempi kuin edellisessä laskussa niin perusmaksujen osuus hinnasta tuli pienemmäksi. Niinpä elo- syyskuun laskussa kWh hinnaksi tuli vain 16senttiä. Eli lämmitys syyskuussa maksoi vain 33.26€

Palataan tähän aiheeseen taas ensi kuussa 🙂

Linkki lokakuun kulutusmittauksiin.

 

Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Sähkönkulutuksen seuranta ELOKUU-SYYSKUU

  1. Pingback: Sähkönkulutuksen seuranta LOKAKUU | Westerbacka Story

Kommentarer är stängda.