Projekt kök: En bit påväg

Jag är fortfarande fascinerad av hur trä kan ändra färg och hur man egnetligen inte märker att träet blivit mörkare! På nåt sätt tänker jag mig att trä är trä och dess färg är alltid den samma men ändå VET jag ju att det trä ändrar färg när det utsätts för ljus och väder. Ute bli trä grått, vackert silverfärgat grått men inne blir trä bara mörkare.

Här på golvet ser man var vi haft mattan (längst ner till vänster) och under skåpet har golvet varit skyddat från ljus och inte ändrat färg just alls. Nu känns det bra att vi besämde oss för att måla golvet för så här stora färgskillnader kräver en rejäl omslipning för att suddas ut. Har jag hört vill säga, jag är inte expert på sånt men vi får se när golvet slipas hur färgen förändras då.

Nu har vi fått taket målat andra gången och jag funderar lite om vi gjorde tokigt som valde halvblank vitfärg. Jag vet att det rekommenderas matt färg i taket men det hade vi inte hemma och vi kan ju aldrig vänta så det blev så här. Det blir väl mattare bara tiden lider och flugorna får sätta sina spår i taket…

Jag funderade om den gråa färgen skulle göra köket mörkt när vi köpte färgen men nu när jag har målat första panelbitarna grå ser jag att det är tvärtom, det blir ljusare! För än en gång, träet har blivit mörkt.

Efter att ha tvättat vedspisens mur igårkväll fick jag måla om den idag. Det blev inte någon annan färg men en ny vit yta. Den gamla färgen var nån billig grundfärg så den har sugit åt sig all smuts som bara kan tänkas under åren. Nu blev det samma halvblanka färg som i taket så det ska väl gå bra att tvätta bort smuts från muren. Det är en ganska usel bild men man ser lite skillnad i alla fall, så helt bortkastat var inte målandet.

Mommo målad om sin vedspismur när hon tröttnade på färgen eller tyckte att den såg sjabbig ut. Ibland blev det brunt, ibland grönt, ibland blått, för omväxling förnöjer. Jag tror att vi talar om centimetrar när den färgen skulle tas bort! Nu är den spismuren brorsans så jag måste fråga honom nån gång hur tjockt färglagret egentligen var. Hur som helst, jag kände historiens vingslag och en samhörighet med mommo där jag stod inklämd under spiskåpan och målade spismur idag. Livet går vidare men målandet består.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Projekt kök: En bit påväg

  1. Starkismor skriver:

    Härligt härligt!

  2. Zyz skriver:

    Det blir ju så fint!! 🙂

Kommentarer är stängda.