Robin Williams och det allmänmänskliga

När jag fick höra att Robin Williams dött tänkte jag att det var ledsamt men egentligen påverkar det inte mig och mitt liv. Så är det. Jag kände inte honom och vi levde våra liv på olika sidor av jordgloben. Jag hörde att han tagit sitt liv för att han var deprimerad och missbrukade narkotika, vad som är sant vet jag inte och det spelar ingen roll. Det jag hörde fick mig ändå att börja fundera.

Det är inte alls bara Robin Williams som tagit sitt liv, det finns många tragiska dödsfall inom filmindustrin och musikbranschen. Michael Jackson, Elvis, Amy Winehouse, Whitney Houston och många många flera. Det finns precis lika tragiska dödsfall i vår närhet. I Pargas kunde listan göras lång med både unga och äldre som avslutat sina liv. Varje gång vi nås av budet om ett tragiskt dödsfall står vi handfallna med frågan varför? Jag har inget svar och det var inte dit mina funderingar tog mig när jag hörde att Robin Williams dött. Jag började fundera på hur lika vi människor är.

Du har säkert, precis som jag, någon gång funderat på vad du skulle göra om du plötsligt vann flera miljoner, om du var filmstjärna, om du var kunglig, eller om du fick allt du pekade på. Skulle du vara lycklig då? I funderingen utgår man från att så skulle vara fallet.

Du har kanske, precis som jag, upptäckt att ju mera pengar du har, desto mera gör du av med. Och här ligger en del av min upptäckt. Som människor är vi lika och har likadana behov och önskemål. Det spelar ingen roll om vi är rika som troll eller fattiga som kyrkråttan; vi behöver kärlek, närhet och bekräftelse ändå. Det spelar ingen roll om vi är vackra, firade stjärnor eller alldagliga, gråbleka arbetare. Inom oss finns samma behov, samma längtan.

Se dig omkring, tänk på de människor du har runt om dig. Tänk dig att de människorna är precis som DU. Ta för givet att de har känslor, önskningar, behov och blir glada eller ledsna av saker du säger och gör. När du i dina tankar sätter dig själv i deras ställe blir det svårare. Eller lättare att förstå. Lättare att välja att göra den människan glad eller åtminstone försöka att inte göra den ledsen.

Så Robin Williams, tack och rest in peace.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.