Trädgårdsodlarens klagovisa

Den här våren övergick i en supersommar över en natt och nu har så gott som hela maj varit en enda lång högsommar. Det är varmt och det är torrt. Det sägs att man inte ska klaga på vädret men trädgårdsodlaren i mig vill inte att det ska gå så här fort nu. Blommorna blommar ut i ett nafs och jag hinner inte riktigt njuta tillräckligt känns det som.

Där nere bakom bärbuskarna ligger örtträdgården. Eller odlingslådorna. Eller trädgårdslandet. Eller vad man nu ska kalla det…

När man går närmare ser man eländet. Många lådor är ännu oskötta efter vintern. En del ser mest bara trista ut, medan andra grönskar vackert men av ogräs. Jag har väl nog haft tid att ta itu med lådorna men lusten har lyst med sin frånvaro. Jag har inte kunnat bestämma mig för vad jag vill odla! För vem ska äta upp det jag odlar? Det känns lönlöst att så utan att ha nån plan att äta det sen.

Så i den här fina grönskande lådan hade jag planerat så morötter. Ifjol blev de hur fina som helst men över hälften ligger kvar och ruttnar i källaren. Slöseri helt enkelt.

Det som ändå gärna får växa i mina lådor är blommor.Blåklinten fröar vanligtvis av sig så att jag har plantor i överflöd när våren kommer. Ifjol höll jag efter blåklinten lite bättre så det blev inte hejdlösa mängder övervintrande plantor i år. Jag planterade om en del i vackra rader och de är rätt så stora nu redan. Snart blommar de. I den här lådan bor också en pepparrot. Varför jag planterade dit den i tiden vet jag inte men den är omöjlig att bli av med för minsta lilla rotbit ger upphov till nya plantor. Så, okej, den får vara.

 

Det som är mest tröstlöst den här heta våren är att det är så torrt. Jag har inte brytt mig om att vattna dess mera så fröna gror inte. De skulle behöva mindre värme och mera vatten. Att ena katten fått för sig att hjälpa till med vattnandet och gödslandet gör inte saken bättre direkt.

Så varför i hela friden har jag ett så stort område med odlingslådor? Bra fråga, nästa!

 

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.