Hänt på odlingsfronten

Jag hade bråttom när första maj kom. Jag tänkte att jag redan var jättesent ute med mina odlingar, men sen kom polarkylan och gjorde våren seg och långsam. Mina odlingslådor har som allt annat i trädgården varit utan omvårdnad de senaste åren. Nu fick jag ändå sparkat mig själv i baken och åtgärdat saken.

 

 

 

 

 

 

 

När vi gjorde odlingslådorna för ett antal år sedan lade jag ett tjockt lager kompost i bottnet på dem och fyllde på med vanlig jord. För nåt år sen fyllde jag på med ett nytt lager jord. Det tråkiga är att all den här jorden har innehållit ogräsfrön i mängd och massor. Så den här våren bestämde jag mig för att köpa dyr mylla i säck.

Fast först spred jag ut den kompost jag hade på lager i de lådor som saknade mest mylla. Sen fyllde jag på med köpismyllan. Det blev att se riktigt fint ut. Nu hoppas jag att det här kanske ska hindra ogräset lite grann i alla fall.

Eftersom jag trodde att det var bråttom med att få igång odlandet sådde jag de första grönsakerna första dagarna i maj. Morötter, rödbetor, palsternacka, dill, persilja och sättlök myllade jag in i lådorna. Fiberduk bredde jag ut över lådorna. Dels för att skynda på och hålla värmen, dels för att meddela kattorna att det här inte är deras sandlådor.

Salladen tänkte jag att kanske ändå mår bäst av att förodlas i växthuset. Så jag sådde den noggrant med ett eller två frön i varje kruka. Det är petigt kan jag lova, för fröna är små!

Redan i april hade jag tagit vara på de vilt växande blåklintsplantorna. De frösår sig själva varje höst. En del tar fart i gångarna, en del hittar man i samma låda där de växte förra säsongen. Tack vare den tidiga omplanteringen och den kyliga våren har plantorna växt sig riktig stadiga. Den här lådan har blåklint, gräslök och pepparrot.

Idag har jag satt potatisen. Det blev hela fyra lådor fulla av potatis. Två sorters utsäde hade jag införskaffat. Mozart och Annabelle. Mozart är röda och Annabelle avlånga gul-vita. Jag lyfte också lite på dukarna för att kolla om någonting grott i det kalla vädret. Dillen hade kommit igång lite ojämnt men allt det andra lyste med sin frånvaro.

Så nu är nästan alla lådor täckta av fiberduk.  De som ännu väntar på grönsaker ska fyllas av det som tar sig i växthuset och inne i huset i väntan på att polarkylan ska ge vika. Salladen ser riktigt fin ut. Närmast i bild Lollo Rossa, en rödaktig sallad. Grönkålen och bönorna tar sig inne i huset för växthuset har ännu så varierande temperatur. Nästan minus på nätterna och 40 grader varmt under soliga dagar. Det är lite för häftig värmeväxling för att vara bra.

Det är i alla fall roligt att odla igen! Det är ju alltid spännande att följa med och se hur man lyckas. Kommer jag att minnas och orka vattna tillräckligt? Kommer jag att rensa ogräs? Kommer väderleken att vara tjänlig för odlingar?

Vi får hoppas på det gamla talesättet:
April våt, maj kall
fyller bondens lador all.

(Även om april inte var värst våt så är maj kall så det förslår!)

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård, Mat & Smaker och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.