Allt har ju blivit så dyrt!

Den här meningen har vi väl alla hört nån gång? Allt har blivit så dyrt…
Stämmer det eller är det bara så det känns?

För 7 år sen ville jag jämföra vilken butik som var förmånligast för mig att handla i så jag skrev upp en lista på saker jag köpte ofta och gjorde min egen “inköpskorg” att jämföra med. Det publiceras ju nationella jämförelser varje år så jag tyckte det kunde vara roligt att göra en egen jämförelse. Utrustad med min lista gick jag genom de butiker jag brukar handla i och skrev upp priserna. Det var verkligen intressant. Helt hållbar blev inte min jämförelse för alla varor fanns inte i alla butikerna men det var ändå bra att jämföra. Resultatet blev att det är förbluffande små variationer mellan butikerna i slutändan. Visst var somliga saker billigare i nån butik och andra dyrare i nån butik men börjar man räkna in bränslekostnader och slösad tid så blir den ändå billigast att handla i närbutiken.
Så gjorde jag om jämförelsen tre år senare, med samma inköpskorg och nu sju år senare fortfarande med samma inköpskorg. Har det blivit så mycket dyrare som det sägs? Nu är jag inte klar med alla butiker i den här omgången men de två stora matbutikerna i Pargas är jämförda så jag redogör för resutlatet mellan dem.

År 2006 kostade inköpskorgen i K-butiken 38,73 och i S-butiken 38,68.
År 2009 kostade inköpskorgen i K-butiken 46,11 och i S-butiken 44,64.
År 2013 kostade inköpskorgen i K-butiken 50,79 och i S-butiken 48,34.

Skillnaden på 7 år är 12,06 repektive 9,66 euros ökning i prisen. Hur man sen räknar ut inflationens inverkan på prisändringen är jag inte riktigt på det klara med men sist och slutligen tycker jag inte att det är så konstigt att en inköpskorg har stigit med ca 10 euro på 7 år. Nog har min lön också stigit med 10 euro på 7 år, eller förhoppningsvis lite mera till och med.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Allt har ju blivit så dyrt!

 1. Andreas skriver:

  En 2% inflation skulle ge ett matpris idag på 44,38 euro i S-butiken.

  Så matpriset har ökat med 3,96 euro.

  Det som även tillkommer och inte är beaktat är en högre/ lägre moms. Lägre på livsmedel/ högre på annat. Dessutom har ju sockerskatten höjts 1-2 ggr och alkoholen skall vi inte prata om.

  En intressant undersökning, tack!

 2. Janette L skriver:

  Min korg innehöll ingen alkohol men nog sockerprodukter och momsen hade jag inte alls tänkt på faktiskt! Tack för synpunkterna!

Kommentarer är stängda.