Mera ljus i mörkret

Nu är det den mörkaste tiden på året. Solen lyser för det mesta med sin frånvaro och då är det bra att ha fungerande utebelysning. När vi i tiden planerade var och hur vår trädgård skulle lysas upp var jag av åsikten att Pasi hade en ytterst överdriven lust att lägga upp lampor överallt på husväggar, lampstolpar och staket. Den åsikten har jag i princip fortfarande, men jag har vant mig. Vi har gräsligt många lampor i vår trädgård!

Tidigare när vi hade glödlampor på 60-100W gick det åt en hel del elektricitet till det här. Jag minns att vi räknade över hur mycket el vi sparade när vi övergick från glödlampor till LED och det var mycket!

Nu är det några år sedan vi bytte de flesta lamporna till LED. Som du ser på bilden har jag skrivit på lampan när vi bytte. Men några bytte vi inte då och de har nu slocknat, så jag ville byta dem.


Egentligen tänkte jag bara byta de som var söndriga i våra “gatlyktor”, men det blev tvunget att byta alla. Tur nog hade Pasi varit förutseende och köpt tillräckligt många nya lampor till det. För som du ser på bilderna här nedan är det olika värmegrad på de gamla och de nya lamporna. Den till vänster är ny med värdet 4000K medan den till höger har 2700K. Det skulle alltså se alldeles galet ut med båda sorternas lampor.

Lite trist är det att de nya lamporna är 4000K för de lyser klartvitt och känns ganska “skrikiga” jämfört med de gamla. Men nu är de där och får lysa några år framöver.

I en lampa stötte jag på ett litet problem. Den ena lampan ville inte lysa ordentligt. Jag muttrade nånting om sönder för mig själv, men kontrollerade ändå den svagt lysande lampknoppen i en annan lampa. Ser man på, det var inget fel på lampknoppen. Alltså är det nåt fel på lampan. En titt ner i sockeln förklarade problemet. El löper visst inte så bra i rost.

Jag försökte skruva loss sockeln, men den var så fastrostade att det var en dålig idé. Så jag hämtade lite flera verktyg och CRC-spray. Efter lite putsning provade jag lampan igen. Tadaa! Det lyser igen.

Att det är lite rost här och var är inte att undra på. De här lamporna har stått här i snart 20 år och vädret sliter en hel del på allt som står ute året om.

Självklart märkte jag de nya lamporna med dagens datum. Om några år när det blir dags att byta dem igen blir det trevligt att se hur länge de hållit.

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård, Projekt och renovering och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.