En “liten” frisering i trädgården

Hej, nu är vi här igen! Det blev en oplanerad paus men så kan det gå ibland.

Nu har sommaren övergått i skördetid. Jag vet inte om jag ska kalla det för sensommar eller höst men skördetid är det definitivt! Förutsatt man skulle ha något att skörda då. Sommaren blev så torr och full av jobb att det inte blev riktigt något alls av våra odlingar. Ska jag vara ärlig så är det faktiskt ganska skönt det också. För vanligtvis lyckas vi odla långt mycket mera än vi gör av med.

Nu när det blivit svalare och jag hade några dagar ledigt tog jag tag i projektet att beskära äppelträden. Jag hade inspirerats av Carita på Skarpräng som bloggade och påminde om att det är under JAS-månaderna man ska beskära träden.

Det är nu ungefär två år sedan min syster hjälpte mig att beskära äppelträden, så vattuskotten var inte så värst små längre. Jag klättrade omkring på stege och i trädet med sekatören. Knips, knips, knips och sakta började trädet återgå till den form jag tänkt mig att det ska ha.

Jag stävar efter att hålla trädet lagom lågt (det är ändå allt för högt egentligen) och lagom glest. Dessutom brukar jag gallra i äppelskörden för att få stora fina äpplen.

Enligt gammal visdom ska man kunna kasta hatten genom trädet och det kan man nog om man står vid stammen och kastar uppåt.

Jag hade huset ivrigaste övervakare med mig. Manda placerade sig bekvämt och på tryggt avstånd i det som varit ett blomland. (Där är också ett väntande projekt!) Själv har jag äntligen lärt mig att det kan vara värt att använda skyddsglasögon när man beskär träd. Alltid är det någonting som vill försöka pricka ögat!

 

Sen gav jag mig i kast med päronträdet. Nu tycker jag att det är rätt så optimalt beskuret.

 

Optimalt beskuret för att fällas helt och hållet lite senare alltså. Det ger så usla päron att vi bara behållit det för att det har en rätt så fin stam, tills nu. Nu ska det väck och ett kaneläppelträd ska få ta dess plats. Det nya trädet ser du stå  med krukan i en plastkasse bakom päronträdet på bilden. Det ska också planteras en liten bit ifrån det gamla trädets plats.

 

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.