Ett annat farväl och lycka till

Nu var det tack och adjö. Mannborgs orgelharmonium har flyttat till en ny familj.

mannborg01Ungefär så här beskrev jag orgelns historia i ett brev som fick följa med orgeln:

När orgeln kom till Risis skola i Nagu som verkade under åren 1896 – 1966 vet jag inte men det torde ha varit dess första hem. När skolan stängdes 1966 ingrep min moromor Alice Blomberg (1910-2008) så att orgeln flyttades till ålderdomshemmet (ÅVSÅ) i Finby. I medlet av 1980-talet införskaffades ett piano till åldringshemmet och orgeln blev överflödig. Då räddade Alice Blomberg orgeln och förde hem den till sig.  Hon spelade gärna på den tills hon av hälsoskäl tvingades flytta till serviceboende på Kyrkbacken 2005. Samma år flyttades orgeln från Alices hus som stod kallt till Westerbacka för att orgeln inte skulle förfaras. Eftersom ingen i vår familjen spelar på orgeln har den känt som en onödig möbel och nu skänker jag den åt unge herr E som är musiker och entusiastisk över att få ett så fint instrument i sin ägo.

mannborg02
Steget att göra sig av med orgeln har varit stort för affektionsvärdet är oändligt. Realiteterna kom emot och jag måste bara svälja att vi inte har nån användning för en stor och klumpig orgel som ingen spelar på. När jag väl gick med på att slänga ut orgeln ville jag ändå göra ett sista försök att hitta en ny familj åt den. Jag gjorde ett upprop på facebook och det resulterade i att fyra personer var intresserade! Härligt.

Det var ett litet bestyr att få upp orgeln på andra våningen i vårt hus och samma bestyr blev det nu att få ner skrället. Kolla in filmen här nedan för att se hur vi gjorde!

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ett annat farväl och lycka till

  1. Malin W skriver:

    Ojoj vilket pojekt!!

  2. Carola Norräng skriver:

    Vilken fin gammal orgel och vad bra att den kom till någon annans glädje!! 🙂
    Men vilket bestyr det måste ha varit att få ner den från övrevåningen!! 🙂

Kommentarer är stängda.