Bästa sättet att tvätta fönster

Jag har länge grämt mig över att våra fönster är så smutsiga. Här i skärgården blir fönster inte alls smutsiga på samma sätt som i städer där damm och luftföroreningar sätter sig på fönstren, men likväl behöver man tvätta fönstren ibland, också i skärgården.

För två år sen började jag storstilat på projektet tvätta fönster. Jag bloggade om mitt projekt, men jag minns inte riktigt hur det slutade. Färdigt blev det i alla fall inte, det vet jag.

Här på bilden ser du min uträkning och man blir ju matt innan man ens börjat tvätta fönstren!

Så nu var då en del av våra fönster tvättade för två år sen och en del vet jag inte hur många år det är sen de senast tvättats… Nu MÅSTE det bli gjort!

Så den här veckan har jag haft semester och då är det väl bäst att passa på med fönstertvätt. Den här gången har jag tagit till det allra bästa sättet att tvätta fönster. Först plockade jag bort alla grejer framför och mellan fönstren. Pasi involverades och rullgardiner skruvades bort så att man skulle kunna öppna fönstren. Sen hjälptes vi åt att dammsuga alla spindelnät, döda flugor och diffust löst skräp som samlats. Och sen, sen var det dags att tvätta fönstren. Det gjorde vi så här:

Vi anlitade Elina och Jenny!

Det är det smartaste, effektivaste och enklaste sätt jag kan komma på att tvätta fönster! Och som de jobbade! Jag blev matt bara av att se på. På en halv dag tvättade de hela nedre våningens fönster och fönstren till balkongen på övre våningen! Så enligt mina uträkningar tvättade de 210 ytor! Det var inget litet jobb just för att fönstren verkligen var så fruktansvärt ingrodda av gammal smuts och fluglortar. Dessutom var väderförhållandena inte de bästa tänkbara. Solen gassade och vinden ven så en del fönsterytor torkade snabbare än vad de hann tvätta. Bästa vädret för att tvätta fönster är en mulen dag utan regn.

Men om du undrar om det verkligen var värt att ta in en köptjänst ska jag visa en före och efter bild. Före-bilden är tagen i kvällssolen när man verkligen såg smutsen på glasen och efter-bilden är tagen strax efter att fönstren är tvättade. Nu speglar glasen igen och gräset ser otroligt grönt ut!

Det som bevisar att det är ett tag sen vissa fönster tvättats är den här bilden. Jag vet inte om man ska skylla på föroreningar eller ren luft när lavarna trivs, men definitivt är det ett tecken på att ingen har stört dem på ett tag. De här lavarna hade slagit fotfäste i silikonfogen på ytterfönstret. Nu efter tvätten är de ett minne blott!

Det här sättet att tvätta fönster kan jag verkligen rekommendera. Minimalt med ansträngning för egen del och maximalt med resultat.
Tack Elina och Jenny!

Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Hus & Trädgård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.