Vem är rädd för svarte man?

Det är högsäsong för självmordskandidater, det vill säga svarta män och kvinnor just nu. När det blir skymning tycker de att de syns “huuur bra som helst” och när det blir mörkt så tycker de väl att “vad sku nu jag behöva synas för, jag ser ju bilarna”. I tätbebyggda områden finns det vanligtvis gatubelysning så “där ser ju alla allting”.
Nu gäller mitt val av orden svarte man inte alls speciellt mörkhyade personer, de flesta är i vårt land väldigt bleka i skinnet, utan det handlar om personer som inte har reflexer på sig. Det är fruktansvärt viktigt att ha reflexer för hur bra jag än ser i skymningen så syns jag inte för andra i trafiken. Jag vet att jag predikar, men jag är inte ensam om det. Vi är många som är oroliga för att andra människor inte förstår hur svårt det är att se fotgängare och cyklister i trafiken när det är mörkt.
Jag har själv ett minne av att köra på landsvägen i ca 80 km i timmen och plötsligt, bara någon meter framför mig, ser jag en svart figur. Det var en man som var ute på promenad och jag såg honom inte för han hade inga reflexer på sig. Jag fick verkligen hjärtat i halsgropen av förskräckelse! Nu åker jag ganska mycket buss och ofta när jag sitter framme i bussen kan jag iaktta hur otroligt svårt det är att se en person som står stilla på en busshållplats. Reflexer, lampor och rörelse är nyckelorden!
Jag avskyr saker som hänger och slänger när jag rör mig så jag vill inte använda de traditionella reflexerna som man har i ett snöre fäst någonstans utan jag föredrar att lägga till reflexer på mina kläder. En del syr jag fast, andra limmar jag – vad som nu råkar vara enklast.

Så här ser reflexmaterialet ut som jag använder.

Sen vill jag ju också att det jag har på mig ska vara snyggt. Det behöver inte vara tråkiga reflexdetaljer och de ska definitivt passa plagget. Min gamla vinterrock var tråkig i sig själv så den piffade jag upp med reflexdetaljer. Jag hittade symbolerna i datorn, gjorde dem stora och printade ut. Klippte ut dem, ritade konturerna på reflexmaterialer som var självhäftande och klippte ut dem. Sen klämde jag fast dem på tyget och de sitter där än! Trots några tvättar och lång användning. Dessutom blev jackan unik, ingen annan hade likadan!

Reflexdetaljerna som gjorde vinterjackan lite extra

Årets höstrock var billig men har inga reflexer. Nu var jag inte lika kreativ och energisk så det fick bli lite enklare detaljer. Passa in på rocken ska de i alla fall tänkte jag. Såhär ser den ut.

 Så, nu gott folk är det bara att piffa upp dina ytterkläder med passliga reflexdetaljer! Gör det bums så syns du i trafiken och klarar livhanken till våren!


Om Janette

...med många järn i elden... Jag tycker om när det händer och planerar ständigt nytt. Ibland behöver jag få vara ensam och ladda om. Musik, fotografering, trädgårdsarbete och att experimentera i köket är positiva laddningar i mitt liv, liksom min familj och våra katter.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Vem är rädd för svarte man?

  1. Lilla jag skriver:

    förstår dig alltför bra! åker själv dagligen på jobb med buss…. i ett område där det är gatubelysning… men gissa om man ser personerna som står som orörliga statyer på en busshållplats. Icke sa Nicke! Jag har predikat för mina elever om reflexer så snart rullar de väl in mig i en reflexmatta å slänger ut mig….. 🙂
    Blev inspirerad att köpa lite frelex å lägga in tuffa detaljer på min mörkgråa vinterkappa… Tack! 🙂

  2. Janette L skriver:

    Va bra att jag kan inspirera! Det är ju faktiskt jätteenkelt med självhäftande reflexer för då behöver man inget annat än sax och fantasi!

Kommentarer är stängda.